sarilait

Tuleeko meistä amerikkalaisia?

Olemmeko jo liian amerikkalaistuneita?  Olen aiemminkin lukenut ja kuullut, että Suomessa on yritetty vaatia esim. vahingonkorvauksia amerikkalaiseen malliin vaikkei oma lainsäädäntömme ja oikeuskäytäntömme anna minkäänlaista tukea kyseisille vaateille.

Tämä gerbiilien tapaamisoikeuden vaatiminen meni kyllä ihan ylitse. Pitäisikö kaikille suomalaisille antaa jonkinlaista oikeuskoulutusta, jos terve järki ei riitä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Todennäköisesti gerbiilit ehtii kuolla ennenkuin tuo taisto on loppuun suoritettu.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Suomihan on saanut monta huomautusta liian pitkiksi venyneistä oikeudenkäynneistä:)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Voisi sitä oikeustaiston aikana lähettää hyppyrotat Venäjään kryoniikkaan? Herättäminen jäästä on sitten vähän eri juttu, sillä hyppyjalka varmaan rikkoutuu ennen syväjäädytyksen poistamista. ;)

Ei amerikkalaista tyyliä Suomeen. Olen lukenut monenlaisista typeryyksistä ja vähäisistäkin asioista voi saada jättikorvaukset, mikä ei käy mitenkään oikeustajuuni.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Täällä Tampereella eräs nainen vaati kaupungilta korvauksia, kun naisen lapsi sai järvessä uidessaan hauenpureman jalkaansa. Kaupunki luonnollisesti kieltäytyi maksamasta. Muutoinhan korvauksia pitäisi maksaa kaikista kyynpuremista, mehiläisenpistoista yms.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sama juttu oli pari vuotta sitten taloyhtiölle esitetty asukkaan vaatimus kivusta ja särystä talvella, kun hän liukastui ja satutti itsensä.

Silloin selvisi, että asukas oli mahdollisesti humalassa ja on itse mennyt kävelemään erilaista polkua, joka ei ole määritelty viralliseksi yleiseksi kävelytieksi tai muuksikaan.

Sitä ei korvattu.

Sama pätee siinä, että jos ihmiset toikkaroivat metsissä ja joku nyrjäyttää nilkkansa ja vaatii sen metsän kunnalta/kaupungilta korvausta, ei sitä voi myöntää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tämä vaara on olemassa, mutta sijaintimme eri mantereella saattaa auttaa säilyttämään jotain eurooppalaisuutta Suomessa.

Suomi imee, mutta kyllä myös Yhdysvallat kulttuurivyöryttää. Ihan vaikka siitä alkaen, ettei kukaan puhu yhdysvaltalaisuudesta, vaan Yhdysvallat on ominut amerikkalaisuuden omaksi nimityksekseen.

Lainsäädännössämme näyttäisi sitten olevan gerbiilien tapaamisoikeuden kokoinen aukko. Eläinoikeuspuolueen kannanottoa odotellen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Toivottavasti meitäkin muut kutsuvat suomalaisiksi, eikä tasavaltalaisiksi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Yhdysvaltojen aika on pian ohi, mutta Amerikan valtioiden (Argentiinasta Meksikoon sekä Kanada) ei - ja hyvä niin:

¡Viva los países americanos! Viva os países americanos! Vive les pays américains!

Yhdysvaltalaiseen oikeudenkäyttöön sisältyvät paitsi järjettömät vakuutuskorvaukset myös järjettömät vankilatuomiot, jotka eivät ole suhteessa ihmisen mahdolliseen elinikään. On maassa muutakin suhteetonta: ruoka-annosten koko, tuloerot.

Mitä gerbiileihin tulee, luontokappaleiden pitäisi saada elää gerbiilinmukaista elämää vailla huolta kaksijalkaisten "omaistensa" keskinäisestä nokittelusta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Epäselväksi jäi mitä erityisen "amerikkalaista" gerbiileissä on. Eikös tuo eläin ole alunperin kotoisin Mongoliasta, josta tietenkin on suhteellisen lyhyt matka Alaskaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyse on siitä, että suomalaiset eivät tunne omaa lainsäädäntöään ja luulevat, että täällä voi vaatia oikeudessa mitä mielettömämpiä asioita. Yhdysvalloissahan on välillä todella omituinen lainsäädäntö.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@9. Amerikan oikeuden järjettömistä asioista sekä jättimäisistä korvauksista tuli mieleen, että alkuperä oli lakimiesten oma ahneus nopeaan, ison rahan tienaamiseen ja sitä kautta on sitten tämä oikeusjärjestelmä pilattu.

Amerikassa olisi niillä muilla rehellisillä lakimiehillä tuhannen taalan (oikeastaan parin kymmenen miljoonan taalan) paikka esittää, että korvaushinnoille pitää olla joku katto ja tolkku olemassa, ettei kaikkiin asioihin voida myöntää korvauksia ja hillitsisi tehokkaasti kustannuksia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #10

Yhdysvalloissahan lakimiehet saavat jonkin prosenttiosuuden korvauksista, joten heidän kannattaa pyrkiä mahdollisimman suuriin korvauksiin. Lakimiesten palkkioihin pitäisi saada katto, jolloin korvausvaatimuksetkin saattaisivat muuttua kohtuullisiksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Varsinainen syy on Yhdysvalloissa usein määrättävä "punitive damages". Tuon tehtävä ei ole korvata syntynyttä vahinkoa, vaan toimia rangaistuksena ja pelotteena. Mitä suurempi yritys vahingon on aiheuttanut, sitä suuremmat korvaukset. Periaatteena, että sen kuuluu kirpaista...

Suomalainen oikeusjärjestelmähän ei tuollaista tunne, vaan täällä vahingonkorvaus määräytyy syntyneen vahingon mukaan. Mahdollinen rangaistus/pelote tulee sakkojen kautta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Punitive_damages

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #12

@12. Siellä on paljon korjattavaa. Tuotteet pitäisi esimerkiksi testata kaikilla mahdollisilla tavoilla ennen kuin tuodaan markkinoille. Amerikassa siellä ei testata paljoa ja tuodaan heti ja katsotaan, että aiheutuuko vahinkoa.

Ei tuollaisilla tavoilla pidä tehdä. Ilmankos on tuo typeryys punitive damages olemassa. Jenkkien pitäisi oppia työturvallisuus yms. eurooppalaisilta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #14

Ei pidä paikkaansa. FDA on ollut esimerkki monille maille siitä, miten rakennetaan elintarvikkeiden ja lääkkeiden valvonta.

FDA:n historia alkaa jo vuodesta 1848 jolloin toiminta alkoi ja 1862 Department of Agriculture omi sen omakseen. FDA:lle valvonta siirrettiin myöhemmin.

Mitä sitten Topi Rantakiven mielestä oli maatalouden ja lääkkeiden valvonnan osalta paremmin Suomessa 1800-luvun puolivälissä? Kerro, kun en tiedä...

Tämä USA:n parjaaminen Suomessa käy joskus yli äyräiden. Suomi kopioi yleensä kaikki lait ja käytännöt USA:sta ja alkaa sen jälkeen haukkua USA:ta samoista toimista jotka on itse kopioinut.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #12

Totta. Suomessa tuo "punitive damage" on kopioitu erityisesti sakkojen osalta. Ylinopeussakot saattavat Suomessa olla satoja tuhansia, kun taas ne eivät USA:ssa koskaan eroa rikkaiden tai köyhien välillä vaan kaikki maksavat samat summat.

"Punitive damage" on kompensaatiota siitä hyödystä joka suurilla yrityksillä on lain rikkomisesta. Suomessa ei saatu hyöty vaikuta rangaistuksen suuruuteen. Miljoonan huijauksella tienannut on yhtä rikollinen kuin yhden euron tienannut? Näinkö?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #11

Riippuu siitä sopimuksesta joka lakimiehen kanssa asianomistaja tekee. Turha yleistys.

Suurissa oikeusjutuissa USA:ssa lakimies joutuu myös työskentelemään paljon laajemmin ja kovemmin kuin pienissä. Suomessahan lakimies saa aina saman palkan jokaisesta käsittelemästään jutusta, koska tasa-arvo?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #10

Kerropa mikä "Amerikan oikeudessa" on järjetöntä. Vuosi vuodelta yhä useampi amerikkalainen oikeuskäytäntö kopioidaan Suomeen. Esimerkkinä vaikkapa ryhmäkanteet ja tuotevastuu, joista Suomessa ei koskaan aiemmin välitetty mutta USA:n käytäntö hiljalleen omaksuttiin.

Lakimiehetkin ansaitsevat elatustaan, valitettavasti. Parempi tietenkin olisi että he työskentelisivät täysin ilmaiseksi. Sama tosin pätee rakennusmiehiin, poliiseihin, sairaanhoitajiin, toimitusjohtajiin ja opettajiin.

Jos jonkun Applen korvausvastuun katto on esim. 10 dollaria, ei sen yrityksen työntekijöillä ole minkäänlaista estettä jatkaa laitonta toimintaa. Kun kattoa ei ole, saattaa lain noudattaminenkin tulla joskus mieleen.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Yhdysvalloissa on parempi lainsäädäntö kuin Suomessa. Mutta myös Suomessa voi vaatia oikeudessa mitä tahansa. Eri asia on sitten kuinka hyvin se onnistuu.

Miksei kärsinyt osapuoli sitten Sarin mielestä saisi koskaan vaatia korvauksia? Olisiko parempi että sellaiset pyynnöt täysin kiellettäisiin?

Jos Suomessa korvausten vaatiminen ei olekaan sopivaa, on se onneksi edelleen sopivaa täällä USA:ssa.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Otsikkoon viitaten vastaan että toivottavasti tulee, ainakin siinä mielessä että ottaisimme enemmän vastuuta omasta elämästämme, emmekä nojaisi aina yhteiskuntaan, valtioon, viranomaisiin tms. Gerbiilit mukaanlukien.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Väärä tulokulma. Lasten huoltajuus- ja tapaamisriidoissa kyse on lapsen oikeudesta tavata toista vanhempaansa, ei vanhemman oikeudesta tavata lasta. Tässä tapauksessa olisi pitänyt "oikeutta eläimille" -hengessä hakea gerbiilien oikeuksia tavata emäntäänsä.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Hyvin sanottu. :)

Aattelin sulle lähettää viestiä Sari myös sen vuoksi, että haluaisitko keskustella mm. mikrolevästä ja yleensäkin yhteiskunnan parantamisesta sähköpostitse?

Profiilissani on mailini, niin lähetä jokin kerta mulle mailia niin mietitään miten voitaisiin parhaitan auttaa Suomen yhteiskuntaa?

Toimituksen poiminnat