sarilait

Minä aktivoidun

Tampereen kaupunki on alkanut aktivoida meitä työttömiä. Minä pääsen kerran viikossa neljäksi tunniksi kuuntelemaan erilaisia luentoja ja koulutuksia. Eilen pääsin vihanhallintakurssille.

Kurssin alussa vetäjä kysyi, oliko kukaan vihainen. Kukaan ei ilmoittanut olevansa.

Tämän jälkeen vetäjä alkoi esitellä kurssia tarkemmin ja kertoi kurssin taustoista.

Minä viittasin ja kerroin, että nyt olen vihainen.

Me kun olimme työttömiä, emme vankeja tai mielenterveysongelmaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

39Suosittele

39 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Minullekin tässä taannoin ehdotettiin vihanhallintakurssia. Koskaan en ole ketäänlyönyt, en ole edes uhkaillut. 12 vuotisen avioliittoni aikana, joka päättyi v.2008, toki yhden kerran korotin ääntäni (huusin vaimolleni) ja suutuspäissäni kerran nippasin tuolloin noin 3v. lastani (=pahoinpitely). Tuo taisi olla ainoa kerta koko liiton aikana kun olin edes suuttunut.
-yleensäkin minut tuntevat ihmiset pitävät minua rauhallisena miehenä, viilipyttynä.
-ehkä tuollaisesta kurssista olisi minulle apua?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ensimmäistä kertaa eläessäni tunsin tarvitsevani moista kurssia:o/

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ehkä tuossa ollaan ennakolta viisaita. Päättäjät ovat varmoja siitä, että aktivointitoimet ja muu "kyykytys" saa vähitellen yhä suuremman määrän työttömiä suuttumaan ja vihastumaan, sekä päättäjiin että virkailijoihin, niin jotta ei mitään pahempaa tapahtuisi niin opetetaan työnhakijat hallitsemaan vihaansa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #4

Kiittäkää Lindsrömiä ja hallitusta. Jos et aikaisemmin ollut erityisen vihainen, jatkossa voit ollakin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itseäni kiinnostaisi, mulla on lehmän hermot kuulemma :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen seurannut erään tuttavani aktivoitumista, hän kun täytti aktiivimallin minimivaateet työllistymällä 10h / kk puoleksi vuodeksi asiallisella tuntikorvauksella.

TE-keskus ilmoitti että tämän sijaan tai sen lisäksi hänen olisi paras käydä näillä kursseilla, joista Sarikin mainitsee. Sitten hänelle kerrottin että hänen pitäisi ottaa vastaan harjoittelupaikka 9 eurolla päivä tämän hankkimansa työpaikan sijaan, koska siellä on enemmän työtunteja tarjolla. Ja sitten hänelle vielä kerrottiin, että hän voi edelleen menettää työttömyyskorvauksensa jos ei ole käytettävissä töihin, vaikka hän täyttääkin aktiivimallissa vaaditut kriteerit.

Minusta tuollaisen vihanhallintakurssin tulee olla pakollinen jokaiselle, joka joutuu TE-virkamiehen pompoteltavaksi sekä niille yrittäjille jotka palkkaavat työttömän väliaikaisiin duuneihin ja saavat kuulla että työpaikka ei mahdollisesti kelpaakaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tämä kyseinen kurssi on alunperin kehitetty vankeja ja mielenterveysongelmaisia varten. Tulokset ovat kuulemma olleet hyviä.

Jostakin kumman syystä se kuitenkin vaikutti allekirjoittaneeseen päinvastoin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Työttömille tarkoitettua kurssitarjontaa voisi lisäksi olla esimerkiksi pakollinen Minnesota-hoito, seksuaali- tai väkivaltarikollisille tarkoitettu terapia sekä luentosarja siitä miten pitkäkin avioliitto voi säilyä onnellisena, riippumatta työttömän parisuhdetilanteesta.

Aito Avioliitto -järjestö voisi tarjota seksuaalisen identiteetin eheyttämistä seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Muistuipa mieleeni eräs unikouluhanke, jonka sittemmin unohdin. Idea pätkähti päähäni, kun toimeentulotukea hakiessani sosiaalityöntekijä alkoi kysellä nukkumaanmenoaikojani. Olin tuohon aikaan jo huomattavasti yli 40-vuotias.

Keksin, että perustan unikoulun. Alussa käytäisiin lävitse kaikenlaista teoriaa, kuten unen merkitystä uusien asioiden oppimiselle, aivojen hyvinvoinnille ja yleiselle terveydentilalle. Lisäksi paasattaisiin sinisen valon vaaroista ja sormi pystyssä kiellettäisiin esim. Netflixin ja erilaisten tietokonepelien käyttäminen ilta-aikaan. Tämän jälkeen voisi olla vaikkapa feng shui-opetusta, ja kaikki opiskelijat joutuisivat suunnittelemaan itselleen terveellisen ja viihtyisän nukkumispaikan.

Voisinkohan minä työllistää itseni myymällä unikouluni työvoimaviranomaisille?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #9

Tuon aito avioliitto -kurssituksen saattaisin itsekin haluta käydä. Olin ennen AA-toiminnan alkamista lievästi tasa-arvoista avioliittoa vastaan. AA-toiminta teki minusta seksuaalisen ja sukupuolisen tasa-arvoaktiivin.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

"Minusta tuollaisen vihanhallintakurssin tulee olla pakollinen jokaiselle, joka joutuu TE-virkamiehen pompoteltavaksi.."

Ei voinut ääneen nauramatta lukea tuota, niin totta se on. On aivan älytöntä keksimällä keksiä näitä kursseja, kun ihmiset eivät tarvitse mitään muuta kuin TYÖTÄ.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ei ne kurssit teitä varten ole vaan niiden kurssien vetäjiä varten. Pitäähän heidänkin saada leipänsä verorahoista.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Parasta mahdollista vihanhallintaterapiaa työttömille olisi hallituksen vaihtuminen.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kyllähän tämä hallitus on tehnyt työttömyyden niin vaikeaksi, niin kuin se ei olisi vaikeata jo muutenkin, joten sillä voi todellakin perustella nämä vihanhallintakurssit. Järjestelmä ikäänkuin suojelee itse itseään aiheuttamiltaan turhautumilta ennakoivasti.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kaikki on hallituksen syytä!

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Tämä on nykyäaikaa. Jyväskylässäkin kovasti aktivoidaan työttömiä. Minä olin alkuvuodesta 8:n viikon uravalmennuskurssilla. Annoin palautetta kurssista TE-virkailijoille tai siitä siis pitikin antaa palautetta. Sanoin, että se oli täysin turha "huuhaakurssi", sielläkin oli monenlaista luentoa. Yksi päivä oli työturvallisuusluentoa ja sen jälkeen työturvakorttikoe. Vieläkään ei tuloksia kokeesta ole tullut eikä taida tullakaan. Aktivointia jatketaan ja haastatteluja on 3:n kuukauden välein. Tai itse asiassa on sovittu, että syksyllä haastateltaisiin kuukauden välein, jos töitä ei sitä ennen löydy. Minua haastatelleet henkilöt ovat monenkirjavaa porukkaa, mitä tänä vuonna on ollut. Joistakin haastattelijoista olen jopa pitänyt, mutta yleisarvio minun kohdallani olisi kuitenkin huono, koska minulle ei enää luvata edes palkkatukitöitä, joita siis viime joulukuussa vielä luvattiin. Aktiimallin myötä aktiivisuusasteeni on siis laskenut, vaikka olen kaikkiin aktivointitoimenpiteisiin osallistunut ja ollut niissä mielestäni aktiivisesti mukana, pitänyt pitkiäkin puheenvuoroja, mutta niistä ei ole siis kuitenkaan pidetty.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ensimmäinen luento, johon jouduin koski sitä, millainen on hyvä cv ja työhakemus. Muuten hyvä, mutta olen käynyt jo moneen kertaan vastaavat kurssit.

Lisäksi tämä oli ainoastaan teorialuento, meillä ei siis ollut tietokoneita, että olisimme itse voineet tehdä CV:n.

Eli me siis katselimme kuvia siitä, miten hienoja CV: toiset olivat tehneet.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Nämä CV-kurssit. Olin vielä aktiivinen työnhakija 63-vuotiaana, niin minulle ehdotettiin työkkäristä moista kurssia. Perkele, sanoin minä virkailijalle, voin itse tulla opettamaan CV:n tekemistä, en minä siihen oppia tarvitse. Olin siis toiminut toimistotekniikan tuntiopettajana Oulun sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksella monta vuotta yliopistotyöni lisäksi ja kaikki tämä näkyi työkkärin tiedoissa.

Silloin ajattelin, että kiitti mulle riitti ja aloin selvittelemään eläkkeelle pääsyäni, joka sitten kohdallani onnistuikin hyvin. Kukaan täyspäinen ei kestä moista kyykytystä mitä työttömille tarjoillaan ja yhä pahenee.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #18

Tuosta CV:n tekemisestä on tehty jokin ihmeellinen markkinanumero. CV:n pitäisi erottua muista yms. Kun kaikki käyttävät värejä, hiemoja asemointeja ja tehokeinoja, mikään ei enää erotu joukosta.

Todellisuudessa työnantajat tahtovat paperin, josta oleelliset tiedot näkee ensisilmäyksellä. Ei kukaan työnantaja nykypäivänä ala ihailemaan kenenkään tekstinkäsittelytaitoja. Niitä pidetään itsestäänselvyytenä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #19

Tiedän tapauksia, joissa ihminen on ollut näillä viikon kursseilla, tehnyt hienon logon itselleen jne. ja sitten sadannen hakemuksen jälkeen luopuneet toivosta.

Nämä aktivointitoimet ovat vaan silmänlumetta, jotta voivat siivota työkkärin tilastoja. Naurettavaa syyllistämistä, ikään kuin työttömyys olisi ihmisen oma syy, eikä haluta katsoa totuutta silmästä silmään ja sanoa, että sitä työtä ei yksinkertaisesti ole tarjolla.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #18

"
Perkele, sanoin minä virkailijalle, voin itse tulla opettamaan CV:n tekemistä, en minä siihen oppia tarvitse.
"

Tuollaiseen oppiin voi joutua jos virkailija ei viitsi katsoa työnhakijan kaikkia tietoja. Tuo selvisi minulle hiljattain käydessäni työkkärissä. Virkailija kun kirjasi työllistymissuunnitelmaani, että osaan tehdä työhakemuksen ja CV:n. Ihmettelin hiukan, että ei tuon asian paikka ole suunnitelmassa. Sain vastaukseksi, että se on muille virkailijoille tiedoksi, että en joudu CV-kurssille, koska suunnitelmaa kaikki virkailijat lukevat ! En usko tuohonkaan mutta tarvittaessa lähetän puhelinhaastattelua tekevälle virkailijalle sähköpostilla CV:n heti puhelun alussa. Josko tuon perusteella sitten välttyisi CV-kurssilta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #41

Voi hyvinkin olla, että tapauksessani ei virkailija ollut viitsinyt kunnolla tutustua papereihini tai sitten siellä on ohjeistettu, että kaikille pitää ehdottaa CV-kurssia.

Sinänsä, koska tiesin ikäni puolesta työllistymisen olevan lähes mahdotonta, eläkkeelle siirtyminen ei haitannut.

Nyt kun ajattelen, niin kohdallani tämä oli siunaus, koska aloin etsimään uusia kiinnostuksen kohteita. Silloin oli tämä kiristyskirje-juttu meneillään ja itselleni tuli samainen kirje, jolloin aloin paneutumaan täysillä asiaan.

Kaksi vuotta on mennyt murolaisten kanssa oikeudentoteutumisessa siinä, ettei laillista kiristystä hyväksyttäisi Suomessa. Nyt kun se asia on jo lähes kunnossa, niin olen tosiaan tuon bridgen opettelun ottanut ohjelmaan. Siinä onkin elinikäinen tehtävä, koska sitä ei opi kunnolla koskaan ja siihen pelin suosio perustuukin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eiköhän näillä kursseilla saada passiivisagressiivisista hiljalleen aktiivisagressiivisia. Aktivointia sekin. ;-)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Allekirjoittaneen kohdalla kävi juuri noin.

Juha Hämäläinen

Ehkä näitä kursseja pitää laajentaa. Vihahallintakortti kaikille työpaikolle pakolliseksi ja Suomi nousuun tai lopulliseen suoraan vallankumoukseen, kun vitutuskäyrät käy kaikilla miljoonaa ja yhtä!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Yksi asia, jolla olen saanut oman vihani jonkinlaiseen kuriin, on bridgen jalon taidon opettelu. Tämä on ihan omaehtoista vihanhallintaa, eikä valtiovallan tarvitse ollenkaan puuttua tähän. On se viha tietenkin sisälläni edelleen meidän pölvästejä päättäjiä kohtaan, mutta yritän taistella päättömyyksiä vastaan sanan säilällä. Bridge on muuten siinä mielessä hyvä peli, koska se on kamppailulaji ilman väkivaltaa. Suosittelen!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #30

Käsittääkseni bridgen peluu on aikas hidasta puuhaa. Jos pelaan bridgeä päiväsaikaan, voin menettää päivärahani.

Ai niin, meillä muuten kävi tuolla "kurssilla" yksi ihminen kertomassa vapaaehtoistyön ihanuudesta. Sitäkään ei uskalla tehdä yllämainitusta syystä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #31

Ei kai ne nyt sentään harrastuksia voi estää? Suosittelen muuten ihan oikeasti bridgen peluuta, nimittäin siihen jää koukkuun. Silloin unohtaa kaikki muut huolet ja murheet. Mitä nuorempana aloittaa, sen parempi. Huomaan nimittäin itsestäni, vaikka minulla on ollut erittäin hyvä muisti, niin ei se enää niin olekaan.

Viimeksi Bridge Areenalla Pitäjänmäessä oli pari nuorta kaveria pelaamassa, joten harrastus ei ole yksistään ikäihmisten. Kaksi nuorta tyttöä on tosi päteviä, koska kaikki laskeminen pysyy heillä hyvin hanskassa.

Ladies Bridgessä meillä on yli 80-vuotiaita erittäin hyviä pelaajia, eli minä olen aloittelija heihin verrattuna ja nuoremmasta päästä!;)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #38

No juu. Tuskin ne ihan vielä voi kaikkea kieltää. En ole koskaan pelannut bridgeä. Pitää kokeilla joskus.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #30

Sinähän Ritva voisit ryhtyä vetämään työttömille bridgekurssia.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #34

Sinänsä kun muutin tänne Vantaalle, niin aloin etsimään aikuista seuraa, koska omilla lapsillani on omat elämät ja omat menot. Sitten kirjaston sivuilta löysin että Myyrmäessä kokoontuu bridgekerho ja tervetuloa sinne aloittelijatkin. En siis ikinä ennen ollut pelannut bridgeä, mutta rohkastuin menemään paikalle.

Oli kesäaika ja kolme miestä otti minut avosylin vastaan ja alkoivat opettamaan bridgen saloja. Nyt olemme edistyneet ja meillä on jo rekisteröimätön yhdistys ja pelaajia parhaassa tapauksessa 20 eli viiden pöydän verran.

Toimintaan ovat tervetulleita kaikki bridgestä kiinnostuneet. Opetamme/pelaamme kilpabridgeä Myyrmäen kirjastossa keskiviikkoisin klo 16.00 alkaen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #40

"Myyrmäessä kokoontuu bridgekerho ja tervetuloa sinne aloittelijatkin."

Entisenä oululaisena ja nykyisenä vantaalaisena kysyn Ritvalta, että onko Tupen osaamisesta mitään hyötyä Bridgen oppimisen kannalta. Minunkin eläkepäivät kohta koittavat, että jos Bridgeä ryhtyisi Vantaalla harrastamaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #68

En ole niin asiantuntija, mutta minultakin kysyttiin, että olenko tuppea pelannut silloin kun aloitin, eli luulen, että siitä olisi hyötyä.

Jos sinua kiinnostaa, niin voit etukäteen tutkia bridgen hienouksia, netistä löytyy paljon ohjeita. Paripeli se tosiaan on, kaksi paria siinä taistelee toisiaan vastaan. Peli on kaksivaiheinen, ensin tehdään tarjouskierros ja sitten kumman parin tarjous voittaa, niin sitä pelataan. Tämä on ns. tikkipeli, eli kumpi pari saa enemmän tikkejä, niin se voittaa.

Kannattaa ainakin tulla tutustumaan!

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

V m p

On oikeita kyky-kisan voittajia nämä aktiivimallin kehittäjät

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@15. VSOP aktiivimallista. Lyhenne ei ole viinan laadun tae vaan:
Vi**u Sitä Ottaa päähän.

Juha Hämäläinen

Minäkin olen vihainen, koska koko maailma pyyhkii Suomen metsiin ja aktivoiduin vihan ja tarpeen yhdistämisellä..............

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255145...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuossa olen samaa mieltä. Sitä puuta voisi jalostaa täällä Suomessa. Harmi, että itselläni on peukalo keskellä kämmentä.

Juha Hämäläinen

Vientirakentajana tiedän hartaan hyvin miten vaikeaa on seisoa suomalaisen "hitaasti kasvaneesta" laatupuusta tehdyn talon vieressä ja yrittää vakuuttaa rakennuttajalle, että tämä on parasta laatua mitä saa..........

Kohta hirret tehdään käytetyistä vessapapereista puristamalla lingiiniin sekoitettuna?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Komppaan kyllä Saria hänen kaikissa kommenteissaan (toistaiseksi), vaikka en ehkä jokaista erikseen ole suositellut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Voisit sinäkin Juha vähän aktivoitua tuossa suosittelussa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #28

Komppaan kyllä mutta en suosittele.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Me kun olimme työttömiä, emme vankeja tai mielenterveysongelmaisia."

Minkähän takia ne niitä sellaisia vihanhallintakursseja sitten oikein järjestää. Onko vihan hallinnassa heidän mielestään puutteita työttömien keskuudessa?

Kyllä vihaa kannattaa opetella hallitsemaan.
Se voisi olla hyödyllinen kurssi ainakin blogisteille.
Tulisi paljon asiallisempia tekstejä ilman sitä viha- komponenttia, joka näyttää usein liittyvän näihin blogiteksteihin.

Siinä voisi vain käydä usein niin että ilman sitä että viha antaa inspiraation kirjoittaa, ei tulisi mitään kirjoitettuakaan.

Juha Hämäläinen

Ärto! Nyt nukkumaan! Pesitkö jo hampaat?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ärto! Nyt nukkumaan! Pesitkö jo hampaat?"

Älä nyt suutu.
Muista se vihan hallinta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #36

On olemassa suuri lauma ihmisiä, joilla ei voi suuttua, koska........

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Työttömiä on sitten todenteolle alettu aktivoimaan. Ennen vanhaan puhuttiin työttömille tarkoitetetuista "lampuntekokursseista"; tämäkään ei ole täysin unohdettua asiaa, mutta vihanhallintakurssit ovat laajennettua muotoa tästä asiasta. Ennen kurssit olivat vapaaehtoispohjalla toimivia aktivointimuotoja työttömille, mutta nyt on tullut kuvaan mukaan pakollisuutta entistä enemmän. Siis sanktioiden uhalla järjestetään syrjäytyneille mitä erilaisimpia kursseja, jotta syrjäytyneet eivät luisuisi narkoottisten lääkeaineiden ongelmakäyttäjiksi tai jopa liiman, tinnerin tai bensiinin haistelijoiksi.

Olen vakavasti sitä mieltä, että entinen vielä pari vuotta sitten voimassa ollut malli työttömille oli aivan riittävä; siis se, että kerran vuodessa TE-toimiston virkailija otti työttömään puhelimitse yhteyttä ja kysyi jonkun kysymyksen. Jos kysymykseen osasi oikein vastata, niin sitten työnhakua jatkettiin taas vuodeksi eteen päin. Jotain poikkeuksia oli ennenkin, kuten vuosituhannen vaihteessa olleet työttömien ammattitaitokartoitukset. Ne saattoivat kestää jopa viikon, mutta jos tällaisesta on työtön hengissä selvinnyt aikoinaan, niin kohtuullista olisi, että tämän prosessin läpikäyneitä ei enää aktiimallilla kiusattaisi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vihanhallintakursseja tarvitaan, jotta työttömät eivät vihoittelisi hallitukselle sen harjoittamasta työllisyyspolitiikasta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#43 Tuure, olihan siellä SAK:n järjestämässä Aktiivimalli -mielenilmauksessa paljon vihaisia! Kansanedustaja Vartiainenkin oli jouduttu saattamaan takaovesta turvaan.

Olisikin mielenkiintoista tietää, onko TE -keskus ottanut vihanhallintakurssin tuon tapahtuman jälkeen - vai onko vihaisia suomalaisia pitänyt rauhoitella aiemminkin.

Onhan tuo TE -toimistoilta (valtio) melkoista työttömien päänsisään kurkistelua! Joku konsulttiyritys tainnut myydä mielestään hyvän 'kurssipaketin'!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tämä oli Tampereen kaupungin projekti. Työllistäminen on nyt työnnetty kuntien tehtäväksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #45

Käsitin, että tämä vihanhallintakurssi liittyy kuitenkin työllistymiseen ja tähän aktiivimalliin?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #50

Kyse on kuntouttavasta työtoiminnasta. Asia erikseen, miten se, että puuhastellaan neljä tuntia viikossa kuntouttaa ketään millään tavoin. Enkä ainakaan minä edes kaipaa minkäänlaista kuntouttamista.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #51

Joo, tästä kuntouttavasta työtoiminnasta onkin myös karmeita esimerkkejä. Eräs tohtoritutkinnon suorittanut tuttavani kävi keittämässä A-klinikalla kahvia. Ei kuntoutunut tämän ansiosta. Ihminen, joka on korkeasti koulutettu kokee nöyryyttävänä moiset temput. Jos ei oikeasti ole tarjota ihmiselle oikeaa työtä, niin nämä kuntouttamiset voisi jättää suosiolla pois.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #52

Tampereella on erilaisia ns. pajoja, tai miksi näitä nyt kutsuisi. Yksi mahdollisuus olisi mennä tekemään töitä kaupungin luonnonsuojelualueille. Tässä on vain se pulma, että kokoontuminen on Hervannassa ja siivottavat alueet mm. Teiskossa. Sen neljän tunnin aikana ei ehdi kummempiakaan saada aikaan. Itse asun toisella puolella kaupunkia, enkä viitsi lähteä nin pitkälle muutaman tunnin takia.

Yksi ryhmä tekee taidetta, eli kyse on aikuisten askartelukerhosta. Lisäksi voisi mennä ulkoiluttamaan vanhankodin mummoja yms.

Minä päädyin tähän luentoryhmään, koska tämä on lähellä kotiani.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #53

Jos tosiaan jotain hyvää näkee, niin tuo mummujen ulkoiluttaminen on sydäntäni lähellä, eli hieman parannetaan toisen ihmisen elämänlaatua tämän saadessa raitista ulkoilmaa.

Tietenkin tuokin voisi olla tavoitteellista, että tämä ns. kuntoutuja työllistyisi tai olisi kiinnostunut sosiaali- ja terveydenhuollon alalle kouluttautumaan ja siten saisi tästä ammatin itselleen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #59

Henkilökohtaisista syistä tuo homma ahdistaisi minua. Muutoin näen tuon ainoana oikeasti mielekkäänä vaihtoehtona noista tarjotuista.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen Vastaus kommenttiin #53

Taitaa olla Jyväskylässä vastaavia. Täälläkin on luonnonsuojelualueita. Syksyllä voisin siis aloittaa, jos haluan. Mutta kyllä se aika ankeaa olisi 9:n euron ylläpitokorvaksella ja työmarkkinatuella tehdä jotain vesakonraivausta tai vastaavaa. Siis luonnonsuojelualueita ei kyllä paljon raivatakaan, mutta kai sinne jotain polkuja pitkospuista tehdään. Minä en ole niin hyvätahtoinen, että jaksaisin sitä tehdä, tosin se olisi vain sen 4 h/pv korkeintaan 4:nä päivänä viikossa. Mutta näissä selvästi on sitä, että halutaan kiristää henkilöä tekemään maksimipituisia päiviä eli 6 h/pv. Voi siis sataa vettä, rakeita tai räntää ja pitäisi siis olla asianmukaiset vaatteet ja jalkineet.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #65

Tampereella toimintaa on vain se 4h yhtenä päivänä viikossa. Saamme 9€/pv ja lisäksi 51€/kk matkakorttirahaa. Koska toimintaa on vain yhtenä päivänä viikossa, ei kannata ostaa kuukausilippua, joten muutama kymppi jää itselle.

Eihän tuossa ajassa ehdi metsäkeikoilla tekemään mitään kunnollista, koska jo siirtymisiin menee aikaa. Luonnonsuojelualueilla tehdään kai pienimuotoisia siivous- ja kunnostushommia, ei siis varsinaista risusavottaa. Sadepäivinä nikkaroidaan linnunpönttöjä:D

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #52

"Jos ei oikeasti ole tarjota ihmiselle oikeaa työtä, niin nämä kuntouttamiset voisi jättää suosiolla pois."

Kyllä kahvinkeittokin työstä käy.

On niin maharottoman kovat vaatimukset näillä akateemisilla työttömillä.

Jonkun pitää sitä kahaviakin keittää.

Eihä sitä iliman kahavia kukaan päriää.

Ei työssä eikä työttömänä eikä eres eläkkeelläkään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #55

Minä ainakin käsitän kuntouttavan työtoiminnan niin, että sen avulla kuntoutuisi lähinnä siihen omaan ammattiin.

Esim. tässä tapauksessa ihminen oli kertonut olevansa erittäin kiinnostunut opinnäytetöiden ohjauksesta. Kuitenkaan tämmöistä paikkaa ei löytynyt, vaan kahvinkeittäjän paikka.

Tämä ihminen ei pätevöitynyt mitenkään haluamaansa erikoisosaamiseen, jonka avulla yliopisto olisi saanut kipeästi tarvitsemiaan opinnäytetöiden ohjaajia, koska juuri näistä on huutava pula.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #57

Kyllä se opinnäytteiren ohojaaminenkin on varmaan ihan kunniallista työtä, ettei tulis sellaasia lipsahruksia kun sen Huhtasaaren gradun kohoralla tuli.

Mutta ei sitä tarvitte kahavinkeittoakaan sillä tavalla halaveerata. Työtä se on sekin ja hyvin arvostettua työtä onkin.

Taitaa olla kahavikupillisen hinta siinä yhyren tai kaharen euron korvilla, iliman viineriä, niin että kyllä se on arvokasta sekin, se kahavinkeito .... meinaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #60

Kuka se on väittänytkään, ettei kahvinkeitto olisi kunniallista työtä? Kuten nyt näemme, tälläkin ihmisellä olisi ollut erittäin paljon annettavaa, jos hän olisi saanut "kuntoutua" siihen työhön, jota yliopistot kipeästi tarvitsevat.

Piti ilmeisesti tulla tämä Huhtasaari-keissi, jotta tähän epäkohtaan puututaan.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen Vastaus kommenttiin #55

Tähän kahvinkeittoasiaan on vielä pakko kommentoida. Onhan tämä tosin korkealuokkainen keskusteluketju, monta erittäin hyvää kommenttia on tässä ollut. Minä olen kuullut, ettei kuntouttavassa työtoiminnassa saisi kuntoutettava henkilö keittää kahvia. Se olisi siis ns. "kiellettyjen töiden" listalla. Minäkin tiedän tapauksia, että nimenomaan korkeasti koulutettu henkilö on laitettu keittämään kahvia. En ole täysin varma tästä asiasta, mutta Suomi-24-keskustelupalstalla on ollut tätä asiaa ja siellä asiantuntevasti väitettiin, että asia olisi juuri niin, kuin mainitsin. Kukaan ei esittänyt vastaväitteitä tähän asiaan, siellä keskusteli henkilöitä, jotka olivat itse olleet kuntouttavassa tai muuten olivat ottaneet asioista selvää.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen Vastaus kommenttiin #52

Kirjoitin jo yhden vastauksen tästä kahvinkeittoasiasta kuntouttavassa työtoiminnassa. Olen siis kuullut, että kuntoutettavaa ei saisi laittaa työpaikalla siihen hommaan. Asiassa on järjellisiäkin perusteita. Kuntoutettava henkilö tekee yleensä työpaikalla jotain varsinaista työtä, johon hän saa opastusta ja hän joutuu sitä työtä opettelemaan ja keskittymään siihen. Kahvinkeitto ei ole sitä työtä yleensä, mikä se pääasiallinen työ sitten on. Eli kahvinkeitto voi sotkea pääasiaa, koska siinä on vaikeita asioita, pitää olla puhtaat pannut ja pitää tarkasti laskea oikea määrä kahvia suodattimeen. Kannattaa muistaa, että väärinkeitetystä kahvista helposti valitetaan ja kuntoutettava saattaa niistä puheista sitten masentua.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen Vastaus kommenttiin #51

On minullekin siis samaa asiaa ehdotettu, ei vielä tuollaista kurssia, mutta jotain kuntouttavaa. Se aloitettaisiin aikaisintaan syksyllä ja olisi mahdollisuus valita monesta vaihtoehdosta. Minulle selitettiin asiaa viikko sitten Jyv. kaup. työllistymistä edistävissä palveluissa, ei aivan sama kuin TE-toimisto, siis palvelu oli ystävällisempää. Näistä voi ilmeisesti kieltäytyäkin. Minua henk. koht. loukkaa, kun puhutaan kuntoutuksesta, onhan minulla fyysistä kuntoa, joissakin urheilulajeissa omassa ikäluokassa 10:n parhaan joukossa Suomessa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #54

Tuo "kuntouttava työtoiminta" on tosiaan alentava nimike. Minulle siitä tulee ensimmäisenä mieleen mielenterveydellinen kuntoutus. Työtön ilman omaa syytään alennetaan jonnekin paarialuokkaan jo nimikkeellä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #50

#50 Aktiivimalliin itsekin sen käsitin! Lienee kuitenkin sarjassaan työllistymisen ehtojen täyttymiseen räätälöityjä kursseja!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #56

Kyllä tällä saa aktiivimallin ehdot täytettyä. Jotakin siivoamista tämä on. Käsittääkseni kaupunki joutuu maksamaan osan työmarkkinatuesta ellei tarjoa jotakin "työllistymistä edistävää toimintaa".

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #58

Aktiivimallin ehdot saa täytettyä 25 vuotta täyttäneet myös tällä alla olevalla (jos se siis toteutuu ikärasismista huolimatta):

"Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta", ks. alla:

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2018/20180059

"ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. Työnhakijalla olisi oikeus työttömyysetuuteen opintojen estämättä, jos hän on täyttänyt 25 vuotta ja opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta. Lisäksi edellytyksenä olisi, että opinnot antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa. Työttömällä säilyisi opintojen aikana työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä velvollisuus hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin niitä hänelle tarjottaessa. Opiskelu ei olisi pätevä syy kieltäytyä tarjotusta työstä tai palvelusta. Työnhakijan opintoja pidettäisiin tietyin edellytyksin työttömyysturvan niin sanotussa aktiivimallissa tarkoitettuna aktiivisuutena.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä elokuuta 2018. Lain työllistymistä edistävän palvelun määritelmää koskeva säännös tulisi kuitenkin voimaan 1 päivänä tammikuuta 2019." - -

Käyttäjän Kirsiomp kuva

HUOM! Tärkeä tiedote Suomen työvoimapalveluiden osalta (anteeksi Sari, ei ihan aiheeseen, mutta aihekokonaisuuteen kylläkin):

Huomaattehan, että - -"Eures-asetuksen 11 artiklan mukaan jokaisen jäsenvaltion on perustettava kansallinen hyväksymisjärjestelmä viimeistään 13.5.2018. Kansallisen järjestelmän nojalla päätetään uusien toimijoiden mukaan tulosta Eures-verkostoon, seurataan niiden toimintaa verkostossa sekä tarvittaessa perutaan niiden hyväksynnät.

Esityksellä perustettaisiin Eures-asetuksen edellyttämä kansallinen hyväksymisjärjestelmä. Esitys liittyy pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan, jonka mukaan yksityisten työvoimapalveluiden roolia erityisesti helpoimmin työllistyvien palveluissa lisätään."- -

Lähde:

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170196

---

Miksi tästä ei ole ollut julkisuudessa mitään, että "jäsenvaltion on perustettava kansallinen [Eures]-hyväksymisjärjestelmä viimeistään 13.5.2018"?

Siis käytännössä jo ylihuomenna!?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Lisäyksenä edelliseen viestiini:

Yrittajat.fi -sivustolla "Eures-työnvälitys avataan myös yritysten käyttöön"

- -"Uudet jäsenet ja kumppanit [ts. yksityiset työvälitysfirmat] voivat hyödyntää liiketoiminnassaan Euresin laajoja työnhakija- ja ansioluettelotietokantoja sekä työpaikkailmoituksia, Eures-verkoston yhteistyötä sekä Euroopan laajuisia verkkorekrytointitapahtumia. Ne voivat myös tarjota Euresin piirissä kansainvälisen rekrytoinnin oheispalveluita: asettautumispalvelua, koulutuksia ja valmennuksia." - -

https://www.yrittajat.fi/uutiset/571495-eures-tyon...

---

Näinkö meidän suomalaisten työnhakijoiden yksilölliset työnhakutiedot ansioluetteloineen jaetaan Euresin avulla koko EU:n käyttöön - niin julkisille kuin yksityisillekin työvoimatoimijoille "markkinamiesten" raadeltaviksi?!

Aiheesta on käytävä laajempi arvokeskustelu: nyt näyttää, että asiassa mennään täysin sammutetuin lyhdyin!

Toimituksen poiminnat