sarilait

Hengissä Tampereella

Osallistuin Koko Tampere vihaa natseja-mielenosoitukseen ja selvisin hengissä. Keskustorille oli kokoontunut ihan mukava määrä ihmisiä ottaen huomioon kolean ilman. Puheita pidettiin ja iskulauseitakin huudettiin.

Alkuun hieman huolestutti mitä tapahtuu, kun nassukat lähtevät marssilleen. Yleensä jos Tampereella mielenosoittajat kokoontuvat Laukontorilla, marssi suuntautuu ensin  Hämeenpuistoon, jonka kautta siirrytään Hämeenkadulle, joka taas menee ihan Keskustorin ohitse. Pelkäsin että väki säntää kadun ylitse toistensa kimppuun.

Saimme kuitenkin tiedon, että poliisi ohjaa natsit suoraan itään, eli pikkukatuja pitkin Hämeensillalle ja sitä kautta Koskipuistoon. Säntäsimme kovaa vauhtia Hämeensillalle, jossa oli joukko poliisiautoja ja mellakkapoliiseja vastassa. Vastamielenosoittajia ei päästetty läpi, joten riitaa ei päässyt syntymään. Tämän jälkeen väki alkoi juosta kohti Satakunnansiltaa. Katselin miten poliisiautot ajoivat pillit vinkuen sillalle, ja taas oli poliisien muuri vastassa.

Saimme tiedon, että natsit ovat oikeustalon edessä, mutta poliisit tukkivat käytännössä kaikki kulkureitit vastamielenosoittajilta. Seurasin tilannetta jonkin aikaa, mutta tulin siihen tulokseen, että oikeustalolle änkeäminen olisi käytännössä veren kaivamista nenästään, joten päätin antaa olla ja lähdin kotiin.

Ainakaan itse en nähnyt väkivaltaisuuksia, ja hyvä niin. Joukostamme lähti kuitenkin niin paljon ääntä, että varmasti kuului vastapuolen leiriin.

Koska itse olin Keskustorilla, on vaikea arvioida Laukontorin tapahtumia. Poliisi kuitenkin ohjasi nassukoiden marssin niin syrjäisiä reittejä pitkin, että marssi taisi jäädä melkoisen latteaksi. Uskoisin, että vastamielenosoitus keräsi paljon enemmän kaupunkilaisten huomiota.

Täytyy toivoa, että myös ilta menee rauhallisesti. En kaipaa väkivaltaa kaupunkiini, mutta natseille pitää sanoa ehdoton ei.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Sari, on hyvä, että osallistuit siihen mielenosoitukseen. Natsismin vihalle ei pidä antaa tilaa. Halauksia!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Halit sinullekin. Toivotaan ettei homma mene illalla väkivaltaiseksi.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hyvä että poliisit pitävät väkivaltaa kaivavat mielenosoittajat kurissa..
iso peukku poliisille.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tässä tapauksesssa myös anarkistit saivat nenilleen. Keskustorilla tyttö jakoi lehtisiä, joissa pyydettiin ihmisiä kokoontumaan Hämeenpuistoon ja estämään natsien marssi. Tämä sakki haki selvästi väkivaltaista mellakkaa. Poliisi sai asiasta vihiä ja ohjasi natsit toiselle reitille. Enemmistö meistä mielenosoittajista halusimme osoittaa mieltämme rauhanomaisesti, enkä ainakaan minä kaivannut lainkaan riehuvia anarkisteja tappeluita synnyttämään.

Jari Rinne

Sitä en kyllä ymmärrä miten junaliikenteen pysäyttäminen ja poliisia vastaan hyökkäykset liittyvät natsien vastustamiseen? Jollei sitten ollut kyseessä natsijuna tai natsipoliisi?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuosta raiteillejuoksemisesta luin vasta netistä, enkä ole aiemmin kuullut, että joku olisi käynyt poliisien kimppuun.

Valitettavasti asia on niin, että ajettiin miten hyvää asiaa tahansa, aina joukkoon eksyy muutama pissapää, joka haluaa päästä tappelemaan. Näitä tyyppejä ei todellakaan kannata yhdistää siihen suureen joukkoon, jotka tahtovat ilmaista mielipiteensä rauhallisesti ja väkivallattomasti.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Tampere on kiva kaupunki. Asuin ja opiskelin sillä seitsemän vuotta. Tamperelaisia saa liikkeelle aika huonosti, mutta kun kaupunkin on täynnä tuusniemeläisiä, elimäkiläisiä, ristijärveläisiä ja keuruulaisia opiskelijoita, kadut saadaan aika täyteen osoittamaan mieltä syystä tai toisesta. Kun äiti ja isä eivät ole enää määräämässä, että keskustapuolueen ja 4H:n mieltä sä olet. Vapauttavaa!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #8

Minä olen melkein syntyperäinen. Syntymäkotini oli Kangasalla, mutta muutin jo lapsena Tampereelle. Kyllä minä pillastun, jos natsit aikovat vallata katumme.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu Vastaus kommenttiin #10

Jos kommunistit valtaisi kadut,,kai olisitte yhtälailla vastustamassa?,,-ai niin,ne on ihquja vihreitä,valeasussa vaan !

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

En ollut paikalla, mutta Junes Lokan skriimin perusteella natsit olivat herrasmiehiä ja suvakistit niitä, jotka heittelivät paukkupommeja poliisin päälle.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2017/10/natottaak...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä näin yhden paukkupommin, jonka jälkeen väki kääntyi kiltisti pois ja jätti poliisit vahtimaan tyhjää siltaa.

Nassukat luonnollisesti olivat fiksusti, jotta saisivat sananvapauden marttyrien kruunun. Kannattaa kuitenkin muistaa natsien toiminta muissa yhteyksissä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikki tuohon vastarintaliikkeeseen kuuluvat ovat natseja ja rasisteja.

Natsi ja rasisti ei ole herrasmies, vaikka osaakin kävellä.

Reinhard Heydrichkin oli herrasmiehen näköinen, mutta hänen tavoitteensa olivat samat, mitä vastarintaliikkeellä nyt.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Olipa pistämättömästi sanottu, hyvä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kannattaa kuitenkin muistaa natsien toiminta muissa yhteyksissä."

Tarkoitatko natsien vai mainitsemiesi nassukoiden toimintaa. Mitä nassukat ovat tehneet?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oletko lukenut vastarintaliikkeen tavoitteet? Hyväksytkö ne?

Ihminen on natsi ja rasisti, jos tuohon liikkeeseen kuuluu.

Hyväksyykö Makkonen tuon liikkeen tavoitteet?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oletko lukenut vastarintaliikkeen tavoitteet? Hyväksytkö ne?"

En ole lukenut mutta vastarintaliike käyttäytyy paljon paremmin kuin väkivaltainen vihervasemmiston antifasistit. Tässkin tapauksessa se oli nimenomaan vasemmiston antifasistit jotka riehui ja tappeli.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #28

Tässä vähän infoa Vastarintaliikkeestä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jyväskylän_kirjastopuukotus

https://yle.fi/uutiset/3-9242007

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pahoi...

Tahdotko todella asettua tuon joukon puolelle? Tähän väliin kerron etten itse hyväksy lainkaan vassareiden väkivaltaista riehumista. Anarkistit vetivät maton pois meidän rauhallisten mielenosoittajien jalkojen alta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #42

"Tässä vähän infoa Vastarintaliikkeestä."

Ei tuo mitään infoa ole vaan yksipuolinen näkemys inhotusta vastarintaliikkeestä. Itse en puolusta vastarintaliikettä koska en edes tiedä mitä laajemmin ajavat mutta tiedän että vasemmiston anarkistit ainakin ovat väkivaltaisia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #45

Sekö on yksipuolinen näkemys, kun laitan sinulle tietoa uusnatsien väkivaltaiskuista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #47

Vastarintaliikkeen kirjatuista tavoitteista kai oli kysymys eikä yksittäisistä tapahtumista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #48
Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nooh, minä nyt keski-ikäisenä naisena suhtaudun vähän äidillisesti näihin harhautuneisiin, joten väliilä nämä natsit muuttuvat suussani nassukoiksi. Samaa sakkia kuitenkin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuolla toisessa blogissa kohistaan kovasti joistakin paukkupommeista. Tässä on kuvaamaani materiaalia heti "pommi-iskun" jälkeen. Huomatkaa miten rauhallisesti väki kävelee poliiseista poispäin.

https://www.youtube.com/watch?v=L1LENKEVSA8&featur...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos et usko omiin silmiisi eli halua katsoa joitain videoita eikö edes mikään valtamedia lähteenä kiinnosta jolloin tämä joku on poliisi?'

https://www.aamulehti.fi/uutiset/juuri-nyt-uusnats...

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3699140/Uusnatsie...

https://yle.fi/uutiset/3-9894846

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

"Poliisi on avannut tutkintalinjan nimikkeellä väkivaltainen mellakka.

– Lähdemme siitä, että sieltä heitettiin naamioituneina soihtuja poliisia kohti ja yritettiin päästä kiinni mielenosoittajiin. Tämä vaatii nyt perusteellisen selvityksen, kuka on tehnyt ja mitä ja millaista aineistoa meillä on käytössä, Nojonen kertoo.

Paikalla oli noin 200 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen PVL:n uusnatsia osoittamassa mieltä ja noin 300-400 tien Tampereelle löytänyttä vastamielenosoittajaa.

– Lähes tulkoon koko meidän turvaamistoimi meni siihen, että Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoittajia suojattiin, kun vastamielensoittajat koettivat käydä heidän kimppuunsa, Nojonen kertoo.

– Poliisin rooli on ollut yhteiskuntarauhan turvaaminen ja sananvapauden turvaaminen ja yrittää vielä pitää kaupungissa järjestystä yllä. Ja se on kyllä työllistänyt!"

Vai, että rauhallinen vastamielenosoitus. Kun SINÄ et nähnyt, mitään ei siis tapahtunut????

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Natseja ei tarvii puolustella siltikään, mikä ihme into jollain puolustaa noita natseja?

Jos jollain palaa hihat ja käy niiden kimppuun niin se on sitten hänen häpeänsä, ja se on tyhmää, mutta siltikään en näe mitään puolusteltavaa natsien ''herrasmiesmäisessä'' käytöksessä

Tekeekö se jotenkin vastarintaliikkeestä hyväksytymmän, kun he osaavat marssia kauniisti?

Voi perse, etten sanois. :)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mielenosoittaminen on kaikkien oikeus. Valitettavasti. Olen ymmärtääkseni tehnyt erittäin selväksi, etten symppaa en natseja enkä anarkisteja. Minä kieltäisin lailla molemmat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #20

Se ei pitäis olla kaikkien oikeus, ääriliikkeet voitaisiin hyvin kieltää, se on aivan totta.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

natseja ei tarvii puolustella,- NKVD taas on aina puolustamisen arvoinen,,se kolkuttaa sievästi aamuyöstä ja vie ihan kenet vaan,,syyllinen tai syytön !!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jahans. Onneksi lähdin ajoissa pois. Minä en hyväksy väkivaltaa kummaltakaan osapuolelta.

Pitää kuitenkin muistaa, että tässä mielenosoituksessa natsit heittäytyivät sananvapauden marttyyreiksi, joten tottakai he käyttäytyivät hyvin. Pitää kuitenkin muistaa kaikki se väkivalta, jota he aiemmin ovat käyttäneet.

Nämä vassarianarkistit ovat omastakin mielestäni todellinen riesa. Rauhallinen ja asiallinen mielenosoitus tuli taas pilattua, ja sympatia menee natsien leiriin. Ja näin ei olisi missään tapauksessa pitänyt käydä.

Pekka Pylkkönen

Miksei natseja rakasteta kilteiksi vaan mennään vihalla niitä vastaan? Meillä on hyvin pehmeät keinot käytössä jopa ISIS-taistelijoita kohtaan, joten eivätkö natsitkin ansaitsisi päänsilittelyä? Onhan se nimittäin mahdollista että kun natsia hyysää tarpeeksi, hänestä kasvaakin ei-natsi.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Hyvä kysymys! Ehkä ne tarvii vaan rakkautta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ei kasva, mutta väkivaltaa ei voi vastustaa väkivallalla. Näemmä taas vassarianarkistit menivät mämmimään hyvän miekkarin:(

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mites sitten ollaan niin vakuuttuneita siitä, että isis taistelujan voi sopeuttaa rakkaudella?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #26

Miten ISIS liittyy keskusteluun?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #30

Voiko ihminen ja ajatukset muuttua?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #30

Sari, ehkä tuossa tarkoitetaan, että natsit toimivat kuin ISIS. Rautatieaseman läheisyydessä yksi nuori suomalainen kuoli natsin potkaisemana.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #32

No niinpä teki, mutta minä en nyt millään pääse selvyyteen Outi Maran ajatuksista.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #33

Luetko blogiisi liittyviä viestejä? Pekkahan tuossa yllä viittasi isikseen ja sitä kommentoin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #34

Miksi vastaat minulle, jos kyse on Pekan kommentista?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #35

Jos et ymmärrä kommenttejani, täytyy sanomaa siis selventää...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #37

Katsoppa nyt hieman tuota keskustluhiearkiaa. Minä vastasin Pekalle, ja sinä teit minulle kysymyksen, joka ei millään tavoin liity vastaukseeni.

Jos tahdot kysyä Pekalta jotakin, laita kysymys suoraan Pekalle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

#32

Helsingin raastuvanoikeuden päätöksen mukaan natsin potkulla narkomaanin rintaan ei ollut rikosoikeudellista syy-yhteyttä tämän kuolemaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #61

Höpö höpö. Uhri joutui sairaalaan, koska sai potkun rintaansa ja kaatui selälleen. Uhri edesauttoi kuolemaansa lähtemällä sairaalasta ilman lääkärin lupaa ja käyttämällä huumeita. Siitä huolimatta tämä kaveri olisi todennäköisesti hengissä ilman natsin potkaisua.

Laki ei aina ole sama kuin oikeudenmukaisuus. Ja kyllähän tuo natsi sai tuomion pahoinpitelystä. Odotetaan vielä hovin päätöstä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #62

”Ja kyllähän tuo natsi sai tuomion pahoinpitelystä”.

Juurikin näin.

Pekka Pylkkönen

Ehdottomasti propsit siitä että suhtaudut kaikkeen väkivaltaan negatiivisesti.

Mitta silti on pakko sanoa etten ymmärrä miksi väkivaltaa vastustavat henkilöt päättävät nimetä mielenosoituksen vihamielenosoitukseksi? Viha ei välttämättä ole rakentavin tie hyviin lopputuloksiin.

Kuten mestari Yoda sanoo, viha johtaa.. en muista, oliko se pimeälle puolelle?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #36

Itsekin ihmettelin tuota nimeä. Puhujista eräs mainitsi, että aatetta saa vihata, mutta ei ihmisiä. Niin kai se on.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen Vastaus kommenttiin #36

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”

Pelko on se avainsana. Viha sinänsä oikein kanavoituna johtaa toisinaan myös vääryyksien korjaamiseen ja postitiiviseen toimintaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #39

Ettei viha vain johtaisi useammin vääryyksien kostamiseen toisilla vääryyksillä? Tai keskusteluyhteyksien katkeamiseen? Juuri niiden yhteyksien jotka mahdollistavat väkivallattomat ratkaisut? Noin niinkuin yleisesti.

Tunteilla voi oikeastaan päätyä minkä ideologian kannattajaksi hyvänsä. Jos niillä mennään, on vain ajan kysymys kun fluktuaatio saa natsit valtaan. Sen sijaan rationaalisesti ajatteleva ihminen, joka ei vihaa vaan analysoi, päätyy natsiksi hyvin epätodennäköisesti.

En oikein pidä mielenosoituksista. Ne ovat yhdenlaisia herätyskokouksia jotka laskevat aina uskoa ihmiskunnan edistymiseen matkalla poispäin väkivaltaisesta apinalajista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #41

Minä hyväksyn rauhanomaiset ja väkivallattomat mielenosoitukset ja suorastaan kannatan niitä.

Väkivaltaiset vasemmistoanarkistit ovat ihan yhtä suuri vitsaus kuin natsitkin. Molemmat etsivät politiikasta tekosyytä riehua ja vetää toisia ihmisiä lärpättimeen.

En hyväksy kumpaakaan sakkia.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #43

Siis luonnollisesti minäkin hyväksyn ne, sikäli kuin hyväksynnälläni on edes mitään merkitystä. Uskon kuitenkin että kestävämpiä ja hyödyllisempiä tuloksia syntyy kun maltetaan iskulauseiden huutamisen sijaan jutella fiksuja.

Natsit selvästi uskovat mielenosoituksiin. Ja tavallaan heillä on rationaalinen syykin uskoa niihin, sillä tällä kertaa he ovat se pienin ja heikoin vähemmistö, ja monet asiat agendalla ovat niin kaukana nykyihmisen etiikasta että keskustelulla heillä ei ole juuri voitettavaa.

Toisaalta, mitä enemmän uskot olevasi oikeassa, sitä suuremmalla syyllä huutokilpailun pitäisi olla sinulle vastenmielinen laji.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Olen tutustunut Vastarintaliikkeen agendaan ja hehän ovat kovia luonnonsuojelijoita. Olisivatko niitä jotka ovat kyllästyneet vihreän liikkeen pehmoiluun ja ovat valinneet suoran toiminnan parlamentarismin sijaan?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niin että harvennetaan esim. ihmiskunnasta ne, joilla on väärän värinen iho?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Tarkoitatko nyt tätä isis-ryhmittymää tjms., kun en näiden kotimaisten "natsien" sivuilta ainakaan löydä mitään kuvailemasi kaltaista tavoitetta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Ovatpahan ainakin rehellisiä rotuajattelussaan. Parempi tuokin kuin piilotella rasismia.

Ilkka Huotari

Anarkistit olivat taas ainoita väkivaltaisia.

Sama kaava, mikä toistuu mm. aina itsenäisyyspäivisin.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Syrjäytyneet taas tuplamarssilla. Jokohan joku järjestäisi marssin molempia osapuolia vastaan ?

Jari Rahkonen

Tai puolesta. Siis syrjäytyneiden.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minä pelkään mielenosoituksia, massamielenosoituksia massiivisesti.

Mikseivät mielenosoittajat olleet katujen varsilla keräämässä roskia mielenosoittamisen asemesta? Kilpailu siitä kuka siivoaa eniten.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Älä suotta pelkää. Olin itse paikalla, ja media liioittelee tapahtumia. Minäkään en hakannut paljon ketään:o/

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Armeijassa muistan kuinka paras tyyppi omassa tuvassa oli skinhead joka sitten saikin korpin natsat. Kaikki tuntemani vasurit ovat aina olleet epäisänmaallisia ja armeijavastaisia.

Aina kannattaa luottaa skinheadiin jos toisella puolella on räyhäävä intifada.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

En osaa kommentoida, koska omassa nuoruudessani naisilla ei ollut mahdollisuutta päästä armeijaan.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Sari Laitinen, osallistuitko facebook-tapahtumaan nimeltä "Koko Tampere vihaa natseja?"

Petteri Hiienkoski

Mietin sitä eikö uusnatseilla ole blogistin mielestä oikeutta mielenosoitukseen.

Entä oikeuttaako uusnatsien vastustaminen vastamielenosoittajien väkivallan, poliisien savupommittamisen ja junaliikenteen katkaisun?

Olivatko vastamielenosoittajat vihervasemmistolaisia anarkisteja vai mitä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Natsit marssivat kuin vieras valloitusarmeija. Se ei Ole mielenosoitus. Mielenosoituksissa ei marssita militäärisesti vaan nimenomaan kävellään.

Petteri Hiienkoski

Ahaa! Ne, jotka eivät marssi kävellen eivät siis osoitakaan mieltään oikein vaan väärin. Joten perusoikeudet eivät kuulu heille... Olinpas tyhmä... ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On väärin käyttää liberaalia ja demokraattista yhteiskuntaa sen poistamiseen. Jos on vieras armeija niin älkööt salakuljettako itseään sananvapauksien kautta. Suomessa on Suomen armeija. Natseilla ei ole kotimaata. Natsit ovat valloitusarmeija.

Toimituksen poiminnat