sarilait

Pienempiä ei kiusata

Yhtenä ensimmäisistä moraalisäännöistämme opimme ettei pienempiä saa kiusata. Lisäksi opimme ettei ihmisten synnynnäisiä ominaisuuksia saa pilkata. Näitä sääntöjä hoetaan ihan kaikille länsimaisille lapsille. Osa sisäistää asian paremmin, joku huonommin. Valitettavasti osa ei sisäistä lainkaan.

Me aikuiset harvemmin enää tuupimme toisiamme kumoon ja lällätämme toisten hörökorville tai väärille säärille. Aikuisten maailmassa kiusaaminen on huomattavasti kavalampaa. Lisäksi kiusaaminen kohdistuu enemmän vähemmistöihin kuuluviin ihmisiin.

Yksi sorretuimpia ihmisryhmiä on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset. Näitä ihmisiä on julmasti pilkattu ja pahoinpidelty, suljettu vankiloihin ja mielisairaaloihin. Heidän sukupuolielimiään on silvottu ja heille on tehty lobotomia-leikkauksia. Tästä huolimatta nämä vähemmistöt ovat aina kuuluneet joukkoomme. Tästä voi tehdä vain sen johtopäätöksen, että seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti ovat synnynnäisiä ominaisuuksia. Eihän kukaan olisi altistanut itseään noin julmalle kohtelulle, jos olisi voinut valita toisin.

Länsimaissa ihmiskunta on alkanut kasvaa aikuiseksi ja kyseenalaistanut vähemmistöjen huonon kohtelun. Olemme saaneet tasa-arvolain ja nyt saimme Suomeen myös tasa-arvoisen avioliittolain. Valitettavasti lainsäädännössämme on vielä ihmisoikeuksien vastaisia lakeja. esim. transsukupuolisten pakkosterilisaatiolaki.  Ilmapiiri on onneksi muuttunut siihen suuntaan, että tästä laista toivottavasti päästään jo pian eroon.

Joukossamme on kuitenkin vielä ihmisiä, jotka katsovat oikeudekseen kyseenalaistaa näiden vähemmistöjen oikeudet. Heittäydytään sananvapauden marttyyreiksi ja vedotaan siihen, että myös heillä on oikeus omaan mielipiteeseensä.

Tottakai jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta kun näitä mielipiteitä jatkuvasti kuulutetaan julkisesti, homma menee väistämättä kiusaamiseksi.  On aivan sama kirjoittaako nopeasti vai hitaasti, kauniisti vai rumasti, hyvin vai huonosti. Tällaisten mielipiteiden toitottamisella puututaan toisten ihmisten synnynnäisiin ominaisuuksiin, eikä tällaisia mielipiteitä voi esittää loukkaamatta ihmisiä, joihin nämä mielipiteet kohdistuvat.  Nämä mielipiteidensä esittäjät tuntuvat unohtavan, että nämä mielipiteet kohdistuvat eläviin ja tunteviin ihmisiin. Vaatii melkoista empatiakyvyttömyyttä ja sielun sivistymättömyyttä edes kuvitella ettei tällainen mielipiteiden jatkuva heittely tosiasiassa ole erittäin ilkeää ja julmaa pienempien kiusaamista.

Jos yksittäinen ihminen heittelee mielipiteitään, kyse on vain moukkamaisuudesta. Jos näitä mielipiteitä aletaan julkaista esim. yhdistyksen tai muun järjestön nimissä, homma muuttuu huomattavasti vaarallisemmaksi. Tässä kohtaa yritetään jo vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta tasa-arvokehitys saataisiin loppumaan ja jopa taantumaan. Lisäksi esim. tasa-arvolain kyseenalaistamisella yritetään saada yleistä hyväksyntää vähemmistöjen kiusaamiselle ja sortamiselle.

Meillä on sananvapaus ja hyvä niin. Jos joku tahtoo käyttää tätä oikeuttaan vähemmistöjen kiusaamiseen, kannattaa aina muistaa, että sananvapaus koskee myös eri tavoin ajattelevia. Ja jos kiusaaja saa näpeilleen, on aivan turha heittäytyä parkumaan ja uhriutua. Sitä saa mitä tilaa.

Ja loppuun painava varoitus. Tästä eteenpäin kaikki blogeihini copypastatut raamattu-sitaatit lähtevät armotta bittitaivaaseen. Jos et osaa vastata omin sanoin, älä vastaan lainkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Lapsena opetetaan muitakin viisauksia jotka unohtuvat aina aikuisilta. Esimerkiksi "Se ämpäri on Petterin, et voi ottaa sitä". Vanhempana taas toisten oma kuuluu ilman muuta itselle ja sen ottamista varten on rakennettu verottaja ja kela.

Toinen on että jonossa ei etuilla. Vanhempana taas ruvetaan rakentamaan oikein instituionalisoituja etuilujärjestelmiä kuten sukupuolikiintiöt.

Lapset kasvatetaan oikeudenmukaiseksi mutta jostain syystä nuorena homma lähtee lapasesta.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Jos näitä mielipiteitä aletaan julkaista esim. yhdistyksen tai muun järjestön nimissä, homma muuttuu huomattavasti vaarallisemmaksi. Tässä kohtaa yritetään jo vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta tasa-arvokehitys saataisiin loppumaan ja jopa taantumaan. Lisäksi esim. tasa-arvolain kyseenalaistamisella yritetään saada yleistä hyväksyntää vähemmistöjen kiusaamiselle ja sortamiselle."

Merkittävä havainto, mistä tuleekin mieleeni Aito avioliitto-yhdistyksen käytännön toiminta tasa-arvolakia vastaan. Yhdistys mm. yrittää tunkeutua koulumaailmaan mainostamallaan lappusella, jolla hyökätään tasa-arvolakia toteuttamaan pyrkivän ja käytännön opetustyötä ohjaavan opetussuunnitelman perusteiden (OPS) kimppuun.

Eikö siinä ole jo riittävästi taustalla hääriville liikkeille, että ne mm. uskonnonvapauden suojissa mätkivät keskuudessaan olevia hengellisellä ja henkisellä väkivallalla?

Ei. Nälkä on kasvanut syödessä ja nyt näille "arvoille" haetaan laajempaa yhteiskunnallista hyväksyntää ja pyritään luomaan eräänlainen samanmielinen maallinen kuori omaksi suojaksi, minkä sisällä voidaan harjoittaa pahimmillaan mielivaltaa, kuten seksuaalivähemmistöjen "eheyttämistä".

Tässä on vielä se kavala puoli, että poliittinen opportunismi - erit. muodissa oleva oikeistoradikalismi - pyrkii aktiivisesti liittoutumaan tähän villitykseen.

Onneksi on olemassa sellaisiakin uskonnollisia liikkeitä (esim. körttiläiset), jotka ovat hyvin suurelta osin ymmärtäneet olla lähtemättä em. peliin ja pikemminkin toimivat jopa aktiivisen myönteisesti esim. seksuaalivähemmistöjen suuntaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen itsekin kauhulla katsellut tuota AA-liikkeen lappukampanjaa. Nyt pitää olla tiukkana ja vaatia etteivät päättäjät suostu tuollaiseen pelleilyyn.

Olisihan se ihan hirveätä, jos kouluissa osa lapsista opetettaisiin kunnioittamaan erilaisia ihmisiä, toisia ei.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Aito avioliitto-liike pyrkii aiheuttamaan häiriötä yrittämällä yllyttää liikkeen vaikutuspiirissä olevia vanhempia vaatimaan koululta lakien, kuten tasa-arvolain, vastaisia myönnytyksiä.

Onneksi mm. opetushallitus on ottanut asiaan kantaa ja todennut laputusyritykset turhiksi, sillä koulut noudattavat opetussuunnitelman perusteita (OPS), joka on lakiin perustuva velvoite:

”Nyt tuli "Seta-kielto" – mitä vanhempi voi kieltää koulua opettamasta lapselleen?”. Helsingin Uutiset, 13.10.2016

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/444379-ny...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #4

Tuossa on kyllä se vaara, että Suomeen tulee uusi Lasarus veljet-lahko. Suomessa kun ei ole koulupakkoa, ja esim. AA-liikkeestä löytyy niin häiriintynyttä väkeä, että voisivat hyvinkin tehdä tuon tempun lapsilleen.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000394420.html

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #5

Teologi, toimittaja ja terapeutti Janne Villa on kirjoittanut erinomaisen kirjan nimeltä "Hengellinen väkivalta". Siinä on kerrottu mm. eräästä Aito avioliitto-yhdistyksen taustalla vaikuttavasta herätysliikkeestä, jonka nimi nyt jääköön mainitsematta.

Käyttäjän MirkaAnttila kuva
Mirka Anttila Vastaus kommenttiin #6

"Älä levitä huhuja tai valheita." Lukee tuolla säännöissä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #5

Mielenkiintoista on se, että FB-sivullaan AA kielsi viime vuonna totaalisesti yhteytensä uskonnollisiin uskomuksiinsa. Kun siitä huomautin, kuten myös siitä, eikö valehteleminen ole syntiä, sain sinne bännin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Yhden taistelun hävittyään AA-ryhmä on valitettavasti ottaneet kohteeksi transihmiset. Susanna Koivula lataa täyslaidallisen kuonaa eilisessä tekstissään.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Morjens Anukatariina.

Oletkin uusi tuttavuus. Tervetuloa mukaan blogaamaan ja kommentoimaan:)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

AA-väki näemmä hiljeni, kun kielsin raamatun käytön. Lieneekö heillä omia mielipiteitä lainkaan?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Valitettavasti lainsäädännössämme on vielä ihmisoikeuksien vastaisia lakeja. esim. transsukupuolisten pakkosterilisaatiolaki."

Onko se nykyinen käytäntö, jossa virallista sukupuoltaan ei voi valita sellaiseksi kun haluaa, ihmisoikeuksien vastainen? Esimerkiksi papereihin ei saa merkittyä, että henkilö on agenderfluid, deagender tai vaikka exiccogender.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Selvä juttu. Yritän kartoittaa, mitä sukupuolivähemmistöihin liittyviä ihmisoikeusongelmia on vielä olemassa. Kirjoituksessa tuli esille vain tuo pakkosterilisointi.

1) Tulisiko ruotsia puhuvat velvoittaa käyttämään sukupuolivähemmistöä edustavan henkilön itselleen määrittämiä persoonapronominejä? Tulisiko myös suomenkielisille tehdä samoin?

2) Tulisiko keskusteluissa käytetty (sukupuoli-)vähemmistöihin liittyvä väistövelvollisuus säätää laiksi?

3) Tulisiko puhekielessä vaihtaa mies- ja nainen- termit mies- ja naisoletettuun tai korvata molemmat jollain muulla?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #10

1. Jos henkilö tahtoo itsestään kaytettävän hen-pronominia, sitä tulee käyttää.

2. Mitä tarkoitat väistövelvollisuudella?

3. Ihmisistä tulee käyttää mies ja nainen termejä siten kuin henkilöt itse haluavat. Jos joku haluaa käyttää jotakin muuta termiä, myös sitä tulee käyttää. Kohtuuden vuoksi voidaan kuitenkin vaatia, että tästä termistä tulisi yleisesti tunnettu ennenkuin sen käyttöä voisi vaatia.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #11

"1. Jos henkilö tahtoo itsestään kaytettävän hen-pronominia, sitä tulee käyttää."

Tarkoitan myös xen-, xin, zen- ja muun tyyppisiä pronomineja. USA:ssa ja Kanadassa on jo tietääkseni sakon uhalla säädetty, että henkilöstä täytyy käyttää hänen määrittelemiään pronomineja, joita on kai virallisesti yli 60 erilaista. Tulisiko tuo sakkorangaistus ottaa käyttöön Suomessakin?

"2. Mitä tarkoitat väistövelvollisuudella?"

Sitä, että seksuaali- tai muulla vähemmistöillä tulee olla ensisijainen puheoikeus.

"3. Ihmisistä tulee käyttää mies ja nainen termejä siten kuin henkilöt itse haluavat."

Aina tuo mielipide ei ole tiedossa, joten olisi ilmeisesti loukkaavaa olettaa jonkun henkilön sukupuoli ulkonäön perusteella.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #12

1 Ei. Kukaan ei voi vaatia itseään kohdeltavan nimikkeellä, jota enemmistö ihmisistä ei tunne.

2. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä kuuluu olla tasaveroinen puheoikeus. Heillä ei tule olla erioikeuksia.

3. Ihminen todennäköisesti ilmentää sukupuoli-identiteettiään myös ulkonäöllään, joten on sopivaa käyttää ihmisestä hänen ulkonäköään vastaavaa nimikettä. Vähemmistöillä ei ole oikeutta loukkaantua, jos joku puhuttelee heitä vahingossa väärin. Tarkoituksellisesta nimikkeiden väännöstä saa aiheellisesti suuttua, koska kyse on harkitusta loukkauksesta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #13

Kiitos vastauksista ja hyvää yötä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #13

"Ihminen todennäköisesti ilmentää sukupuoli-identiteettiään myös ulkonäöllään, joten on sopivaa käyttää ihmisestä hänen ulkonäköään vastaavaa nimikettä. Vähemmistöillä ei ole oikeutta loukkaantua, jos joku puhuttelee heitä vahingossa väärin. Tarkoituksellisesta nimikkeiden väännöstä saa aiheellisesti suuttua, koska kyse on harkitusta loukkauksesta."

-----

-Tätä oikeasti on pakko ihmetellä, että miten ilmennetään sukupuolta tai sukupuoli-identiteettiä ulkonäöllä, jos mitään ehdottomia miehen ja naisen tunnusmerkkejä ei enää ole. Jos biologisetkaan tunnusmerkit (kuten kohtu) eivät kerro onko kyseessä mies vai nainen, niin kuinka voi olla miehen ja naisen vaatteita, hiustyyliä, kävelytyyliä tai mitään muutakaan?

Pari vuotta sitten kun oli hellekesä, lehdessä oli juttu siitä miten jotkut miehet olivat halunneet kokeilla minihametta kun se on vilpoisampi kuin shortsit. Jos vastaan tulee miehen näköinen henkilö, jolla on minihame, niin ilmentääkö hän sillä sitä, että kokee olevansa nainen? Vai käyttääkö hän sitä muusta syystä?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"...nyt saimme Suomeen myös tasa-arvoisen avioliittolain."

Itse ehdotin, että olisi menty vielä pidemmälle. Parempi siis olisi, jos valtion lainsäädäntö ei vaikuttaisi mitenkään parin valintaan, useamman henkilön liittoihin tai minkälaiseen tahansa liittoon.

---

"esim. transsukupuolisten pakkosterilisaatiolaki. Ilmapiiri on onneksi muuttunut siihen suuntaan, että tästä laista toivottavasti päästään jo pian eroon."

Tästä olen täsmälleen samaa mieltä. Jokaista ihmistä on kohdeltava yksilönä ja yksilöillä pitää olla samat oikeudet, eikä valtion pitäisi sekaantua siihen mitä yksilöt itselleen tekevät.

---

"Joukossamme on kuitenkin vielä ihmisiä, jotka katsovat oikeudekseen kyseenalaistaa näiden vähemmistöjen oikeudet. Heittäydytään sananvapauden marttyyreiksi ja vedotaan siihen, että myös heillä on oikeus omaan mielipiteeseensä."

Antaa heidän olla ja omasta mielestäni heillä on täysi oikeus mielipiteeseensä. Eihän heitä mikään pakko ole kuunnella. Itse asiassa hehän ovat tällä hetkellä vähemmistö, koska lait menevät ihan eri suuntaan kuin mitä he haluavat. Heidän vaikutuksensakin on siis minimalistista.

---

"Tottakai jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta kun näitä mielipiteitä jatkuvasti kuulutetaan julkisesti, homma menee väistämättä kiusaamiseksi."

Eli jos on julkisesti eri mieltä esim. tasa-arvoisesta avioliittolaista, niin se on automaattisesti kiusaamista? Tuollaisessa ajattelumaailmassa vastakkainen mielipide ei siis ole ollenkaan sallittu. Jos kenen tahansa muun ajattelumaailma ei satu yksiin tuollaisen (ajatuspoliisin) ajattelumaailman kanssa, niin tuosta heruu vain pisteitä toiselle puolelle, koska ihmiset eivät halua, että heidän mielipiteitään määrätään.

---

"Jos yksittäinen ihminen heittelee mielipiteitään, kyse on vain moukkamaisuudesta. Jos näitä mielipiteitä aletaan julkaista esim. yhdistyksen tai muun järjestön nimissä, homma muuttuu huomattavasti vaarallisemmaksi. Tässä kohtaa yritetään jo vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta tasa-arvokehitys saataisiin loppumaan ja jopa taantumaan."

Yhdistymisen vapaus on kaikkien oikeus oli yhdistyksen asia mikä tahansa. Tuollaisella ehdottomalla asenteella vastapuoli taas kerää pisteet.

---

"HLBTI-vähemmistöt"
Muuten tuo lyhennelmä on väärin. Nykyisin se järjestys on LGBTQQIAAP. Huomattavin muutos tuosta laittamastasi termistä on se, että homot ovat miehiä ja sen takia heitä ei alisteta niin paljoa kuin lesboja, jotka ovat naisia, joten uudella termillä on tuotu lesboja enemmän esille. Vanhentuneen termin käyttö on loukkaavaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/HLBT

http://www.huffingtonpost.com/adrian-wu/you-cant-r...

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Tämä on nyt tapetilla, niin tottakai tätä puolustetaan. Ja kyllä meistä kaikki tietää, että on eri asia sanoa asioista rumasti kuin nätisti. Minusta siinä ainakin on melkoinen ero.
Koen itse olevani ihan perusluonteeltani sensitiivinen henkilö ja pyrin huomioimaan ihmisten tunnetiloja ja nimenomaan sitä, että ketään ei kiusata. Tämä puheenvuoro on propagandaa osaa meistä kohtaan.
Se, että seksuaalivähemmistöjä on kohdeltu järkyttävällä tavalla, on sananmukaisesti väärin ja järkyttävää. Ei ketään tule kohdella niin.
Mutta eikö vastaavasti kukaan ajattele, että nämä teidän puheenvuoronne ja mielipiteenne voivat loukata meitä ja meidän vakaumustamme? Mutta sillä ei taida olla mitään väliä. Mehän kaikki olemme niitä "vahvoja"?
Aito avioliittolaisten tai muuten vain perinteistä avioliittoa kannattavia saa sitten kiusata? Laittaa huomioita työssä selviytymisestä, kun ajattelee eri tavalla, esimiehelle etc muuta? Ai niin, eihän tämä teidän toimintanne voi olla mitenkään kiusaamista. Näköjään keinoja kaihtamatta. Menee todella henkilökohtaisuuksiin tehdä ilmoituksia esimiehille tälläisesta asiasta. Ei saisi toimia oman vakaumuksensa mukaisesti.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kirjoittaisitko loukkaavia kommentteja fyysisestä vammasta, ihonväristä tai ulkonäöstä? Sukupuolinen identiteetti ja seksuaalinen suuntautuminen ovat synnynnäisiä ominaisuuksia, joihin ihminen ei voi itse vaikuttaa.

Sen sijaan esim. uskonnollisuus ja poliittiset mielipiteet ovat ihmisen omia valintoja.

Oletko käynyt lukemassa Susanna Koivulan uusimman kirjoituksen AA:n sivuilta? Uusi Suomi poisti kirjoituksen sääntöjen vastaisena. Tekstissään Koivula pilkkaa julmasti yksittäistä perhettä ja heidän syntyvää lastaan.

Onko sinun mielestäsi noin ilkeästi vähemmistöjä kohteleva ihminen mielestäsi sopiva työskentelemään nuorten kanssa?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Sukupuolinen identiteetti... synnynnäisiä ominaisuuksia."

Miten mikään identiteetti voi olla synnynnäinen?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #31

Helposti, siten että se on kovakoodattu aivoihin.

Muistathan kokeen, jossa peniksensä menettänyt poika leikattiin tytöksi ja kasvatettiin tyttönä? Ilmeni, että kasvatus ei onnistunut, vaan hänen aivonsa sanoivat, että hän on poika. Sukupuoli-identiteetti ei siis ole kasvatuksen tulos, vaan synnynnäinen.

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Jos kyse on kirjoituksesta Meidän isä synnyttää, niin minä en näe siinä yhtään mitään, mikä olisi rumasti kirjoitettu. Siinä on kirjoitettu, kuinka asioista ajatellaan. Ja sitä ei saisi näköjään tehdä. Minä sanon, että myös se on hyvin erikoista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Voi Pyhät Hyttyset sentään. Jos mielestäsi tuollainen yksittäisen perheen kimppuun hyökkääminen on mielestäsi sopivaa käytöstä, jatka toki valitsemallasi polulla.

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Ei tässä hyökätä, vaan kerrotaan oma mielipide asioista. Oman mielipiteen kertominen ei ole hyökkäämistä. Ja tämä on se, mitä näköjään ei saisi nykyaikana tehdä, sanoa omaa mielipidettä näistä asioista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kertoisitko julkisesti mielipiteenäsi vaikkapa että kampurajalkainen Kalle näyttää hassulta juostessaan? Tai että Maijalla on töröhampaat?

Kyse on ihmisten synnynnäisistä ominaisuuksista, ei omista valinnoista. Miksi siis kampurajalkaisia ei saa arvostella, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä saa?

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

En tietenkään kertoisi noin, mistä otit esimerkit.
Tässä Susannan kirjoituksessa ei kirjoiteta mitään rumaa seksuaalivähemmistöistä. Mikä/ mitkä kohdat sinusta Sari on kirjoitettu Susannan kirjoituksessa rumasti?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Se, että ihmisellä ei ole oikeus hänen kokemaansa sukupuoleen, on lähtökohtaisesti rumasti sanottu. Et kai itsekään haluaisi, että oikeutesi olla nainen kiistettäisiin - varsinkin, kun se samaan aikaan tapahtuisi ison ihmisjoukon toimesta ja oikeuksiasi naisena vaarantaen. Henkilöön menevään kommentointiin yhdistettynä Jopen video on lisäksi todellinen pohjanoteeraus.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Se, että ihmisellä ei ole oikeus hänen kokemaansa sukupuoleen, on lähtökohtaisesti rumasti sanottu."
----

-Tuosta sukupuolen "kokemisesta". Tai "koetusta" sukupuolesta.

Jos syntymässä naiseksi määritetty haluaa saada hormonihoitoa muuttaakseen kehoaan miehen kehoksi, mutta haluaa säilyttää kohdun ja munasarjat, niin mikä tällöin on se koettu sukupuoli?

Eikö se ole molemmat. Sekä-että?

Eli ihmisellä tulisi olla oikeus olla sekä mies että nainen? Samanaikaisesti. Vai onko niin, että mitään ulkoisia ja biologisia miehen ja naisen tunnusmerkkejä ei ole, vaan kaikki on sukupuolineutraalia.

Onko kohtu naisen elin? Tämä on oikeastaan se ydinkysymykseni tässä. Paljon on tullut mietittyä tänään töissä, siivotessa... :)

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #33

Kohdun ja munasarjojen poisto on suuri leikkaus, jossa on myös vastaavasti riskejä. Jos jokapäiväisessä elämässä selviytyy omaksi tuntemassaan sukupuolessa hormonihoidon ja hetun vaihdon avulla, miksi ottaa leikkauksen riskit?

Toinen syy, miksi transmiehet eivät aina leikkauta alapäätään, on se, että lopputulos harvoin on täysin toivottu. Peniskonstruktio on erittäin vaativa leikkaus eikä täydellinen lopputulos ole vielä mahdollinen.

Transsukupuolisuus sinänsä on todiste siitä, että aivoissa on kovakoodattu tieto sukupuolesta, joka siis voi olla eri kuin sukuelimistä voisi päätellä. Transmies on siis mies riippumatta siitä, mitä hänellä on alapäässään.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #35

"Kohdun ja munasarjojen poisto on suuri leikkaus, jossa on myös vastaavasti riskejä. Jos jokapäiväisessä elämässä selviytyy omaksi tuntemassaan sukupuolessa hormonihoidon ja hetun vaihdon avulla, miksi ottaa leikkauksen riskit?

Toinen syy, miksi transmiehet eivät aina leikkauta alapäätään, on se, että lopputulos harvoin on täysin toivottu. Peniskonstruktio on erittäin vaativa leikkaus eikä täydellinen lopputulos ole vielä mahdollinen.

Transsukupuolisuus sinänsä on todiste siitä, että aivoissa on kovakoodattu tieto sukupuolesta, joka siis voi olla eri kuin sukuelimistä voisi päätellä. Transmies on siis mies riippumatta siitä, mitä hänellä on alapäässään."
-----

-Minä puhun nyt ihan sellaisesta tilanteesta, että "transmies" HALUAA säilyttää kehossaan kohdun. Ja HALUAA synnyttää lapsia, hedelmöittyä, kantaa lasta kohdussaan.

Ei tätä nyt selitetä pois sillä, että leikkaus on iso ja vaikea operaatio, mikä ei aina välttämättä onnistu.

(Ja transsukupuolisuus ei tosiaankaan ole todiste siitä että transsukupuolisuus on synnynnäistä.)

Edelleen ja jälleen: mitä tarkoittaa että joku on mies? Millainen on miehen keho? Jos siihen (miehen kehoon) ei kuulu kohtu, ja transmies haluaa pitää itsellään kohdun ja mahdollisuuden synnyttää, onko hän silloin täysin mies? Haluaako hän silloin olla täysin mies? Kokeeko hän olevansa täysin mies?

Ja onko kohtu NAISEN elin? Kyllä vai ei?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #36

Sukupuoli ja se onko joku mies tai nainen ei ratkea yksinkertaisesti jonkin yhden elimen (paitsi ehkä aivojen) perusteella.

Olikohan se Karibialla vai missä kun on saari, jonka 12-vuotiaille tytöille kasvaa pieni penis. Ovatko he sitten miehiä, koska suurimmalla osalla miehistä on penis? Eivät ole, he ovat yhtä tyttöjä kuin ennenkin, koska yksi elin ei määrää sukupuolta, vaan se on monimutkaisempi asia. Onko peniksensä menettänyt mies nainen? Ei ole eikä tule, ellei hän ole valmiiksi transnainen.

Mitä tulee lisääntymiseen, ihmisestä ei tule transihmisyyden myötä neutria, jolla ei ole ihmisen luonnollista tarvetta saada jälkeläisiä. Miten transmies voi lisääntyä? Kivesten siirto ei toistaiseksi onnistu, ainakaan niin, että ne tuottaisivat hänen omia geenejään sisältäviä siittiöitä. Siksi ainoa mahdollisuus on käyttää olemassa olevaa kohtua siitäkin huolimatta, että synnyttäminen ei ole täysin identiteetin mukaista.

Voit tietysti uskoa tai olla uskomatta transsukupuolisuuden synnynnäisyyteen, mutta kyllä se on pitävästi osoitettu. Viittasin toisaalla poikaan, joka menetti lapsena peniksensä ja joka yritettiin kasvattaa tytöksi siinä onnistumatta. Lisätodisteita ovat hyvin nuoresta asti transihmisyytensä tienneet, jotka eivät olleet tuolloin kuulleetkaan koko ilmiöstä.

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Eli me perinteistä avioliittoa kannattavat olemme lähtökohtaisesti foobikkoja ja kiusaajia puolustaessamme omaa mielipidettämme ja/tai vakaumustamme?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Te saatte solmia juuri sellaisia avioliittoja kuin itse tahdotte, kukaan ei estä. Teillä ei kuitenkaan ole oikeuttaa määrätä sitä, miten muut ihmiset elävät ja menevät naimisiin.

Toimituksen poiminnat