sarilait

Kristittyjen ylimielisyydestä

Tuo kristittyjen ylimielisyys ja taito ottaa kunnia toisten aikaansaannoksista on kyllä vertaansa vailla. Tässä on nyt parikin kristittyä yrittänyt ottaa heille kuulumatonta kunniaa.

Kirkko tuskin ajoi uskonnonvapautta Suomeen, kuten Sami Kilpeläisen blogista voisi päätellä. Mutta otetaanpa muutama tuoreempi esimerkki. Kaksi tasa-arvoa valtavasti lisännyttä lakia on nykyinen avioliittolaki ja sukunimilaki. Kirkko vastusti kiivaasti molempia. Yksi kirkon perusteluista sukunimilakia vastaan oli se, että enää ei voi erottaa avioliitossa syntyneitä lapsia aviottomista.

Näin todella kävi, ja lasten tasa-arvo lisääntyi. Nykyisin tuskin kukaan menee sanomaan pienelle lapselle, että synnissä siinnyt elää elämänsä synnissä ja joutuu helvettiin. Avioerot ovat lisääntyneet, mutta perheväkivalta ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ovat vähentyneet.

Aina kun vireillä on jokin ihmisten tasa-arvoa lisäävä lakiuudistus, kirkko asettuu vastahankaan. Kun laki menee lävitse,  ja ihmiset alkavat pitää uutta tilannetta itsestäänselvänä pohjoismaisena arvona, kristityt tulevat esiin ja ylimielisenä ilmoittavat, että oikeus johtuu kristillisistä arvoista.

Suomi ei ole yksi maailman tasa-arvoisimmista maista kritittyjen johdosta.  Suomi on tasa-arvoinen maa kristityistä huolimatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (100 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos haluaa tietää mihin suuntaan yhteiskunta varmasti tulee kehittymään tarvisee vain katsoa mitä kirkko ja KD kulloinkin vastustavat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toisaalta evankelis-luterilainen kirkko on moniääninen, kirkossa on myös arvoliberaaleja vaikuttajia ja seurakuntalaisia....

Mitä ovat kristilliset arvot?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Siinäpä se. Kirkko on muuttunut valtavasti viime vuosina. Nämä fundamentalistit eivät taida edustaa virallista kirkkoa. Kärkkäästi he kuitenkin ovat ottamassa kunniaa pohjoismaisista arvoista, jotka ovat kehittyneet maallistumisen myötä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Avioerot ovat lisääntyneet»

Lisäisin, että avioerojen lisääntyminen tuskin johtuu uskonnottomuudesta. Esim. USA:ssa uskonnottomat eroavat täsmälleen yhtä usein kuin luterilaiset ja selvästi harvemmin kuin katoliset tai varsinkaan evankelikaaliset. Siten uskonnon vaikutus avioliittojen kestävyydelle vaikuttaa pikemmin päinvastaiselta.

Epäilemättä tuo yhteys selittyy osin sillä, että erityisen uskonnollisissa ryhmissä usein mennään naimisiin hyvin nuorena ja sitten petytään, kun sekä luterilaiset että uskonnottomat useammin avioituvat myöhemmin ja on usein takana jonkin mittainen avoliitto sekä aiempia seurustelusuhteita.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nuo evankelikaaliset ovat itselleni outo ryhmä. Katoliset kuitenkin hieman ihmetyttävät. Katolinen kirkkohan ei hyväksy avioeroa. Muuttavatko nuo ihmiset erilleen, vai miten tuo tapahtuu?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Olen itse seurannut läheltä erään katolisen sukulaisparini eroa ja ihmetellyt heidän kanssaan sitä mitä katolinen kirkko vaatii asian suhteen.

Prosessi on nimeltään "annulment", jolla siis avioliitto todetaan ei-päteväksi ja ei-sakramentaaliseksi. Tämä on usein pariskunnille hankalaa, varsinkin kun perheeseen on syntynyt lapsia... He joutuvat allekirjoittamaan paperin jossa todetaan ettei avioliittoa koskaan ollutkaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Näemmä se raamattu joustaa, jos vaarana on ihmisten eroaminen seurakunnasta:o/

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen

Olipa taas yksi kömpelö hyökkäys kristillisyytä vastaan, mutta eipä tuo mitään, kyllä maailmaan puhetta mahtuu.
Jos ja kun kirkko ilmoittaa nojaavansa Raamattuun, niin eikö ole silloin loogista, että sen pohjalta päätökset tehdään?
Kirkko sinänsä, ei kuitenkaan ole mikään kristillisyyden ydin, vaan itse sanoma.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Miksi kristityt ottavat kunnian tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista, joiden syntymiseen kristityillä ei ole osaa eikä arpaa?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Eivätpä kovin kauas historiaan nuo blogistin näkemykset ulotu. Esimerkiksi suomen kirjakielen synnyssä Raamattu ynnä muu kirkollisessa elämässä keskeinen kirjallisuus oli ylivertaisen tärkeässä roolissa. Koulujärjestelmämme juuret ovat perua protestanttisen kirkon innokkaasta suhtautumisesta kansan syvien rivien valistamiseen lukutaidon edistämisen kautta. Koululaitoksen lisäksi lähes kaikki nykyiset sote-instituutiot ovat saaneet alkunsa kirkon harjoittamasta laupeudentyöstä (eräät jopa nimeään myöten, kuten Helsingin Diakonissalaitos).

En oikein jaksa suhtautua vakavasti, jos lähes 2000 vuotta vanhaa instituutiota arvostellaan 30 viimeisen vuoden kehityksen valossa ja siinäkin hyvin epäreilusti niin, että kirkon tulisi mukisematta luopua perinteisistä opetuksistaan ja uskollisuudesta Raamatulle. Tulkintoja on kuitenkin nykyaikaistettu ja virtaviivaistettu ja sen myötä havaittu, etteivät liberaalien vaatimukset lopu koskaan ja johonkin on sitten vedettävä se lopullinen myönnytysten raja.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Meinaatko ettei meillä olisi koululaitosta, lukutaitoa tai sosiaalityötä ilman kirkkoa?

Kirkolla varmasti oli paikkansa aikanaan, mutta nykyaikaan satukirjoihin perustuva maailmankuva ei sovi.

Ihmiskunnan ja suomalaisten on aika kasvaa aikuisiksi ja ottaa ihan itse vastuu elämästään ja valinnoistaan.

Ja kyllä, kristityt eivät ole vastuussa nykyisistä pohjoismaisista ihmisoikeuskäsityksistä.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Meillä ON Suomessa koululaitos, lukutaito ja sosiaalityö pitkälti kristinuskon hedelmänä.

Historiassa tapahtuneet hyvät työt eivät unohtamalla tyhjiksi tule.

Joo, kristityt eivät ole vastuussa nykyisistä pohjoismaisista "ihmisoikeuskäsityksistä" -onneksi! Avioliittolain muutos, eutanasia, abortit, löperö suhtautuminen avioeroihin (mikä on omiaan heikentämään ydinperhettä ja lasten hyvinvointia) sekä ideologinen höttöpuhe sukupuolen omaehtoisesta määrittelystä ovat tosiasiallisesti ihmistä haavoittavaa kuin jotakin hyvää ja tavoiteltavaa.

Kristitty ottaa vastuun elämästään, ei vain itsensä ja lähimmäisen edessä vaan myös Jumalan. Silloin kun ihminen ymmärtää kaiken tulevan punnituksi kerran Kaikkivaltiaan edessä, hän alkaa käsittämään vastuutaan elämästään yhä syvemmälti.

Kristittynä eläminen ei tarkoita sitä että hän olisi lapsellinen, jonka tulisi aikuistua. Kristityllä on vankat ja luotettavat perusteet uskoa Raamatun totuudenmukaisuuteen. Mutta se on jo sitten ihan oma aiheensa.

Blogisi otsikko on omiaan vain herättämään ennakkoluuloja vakaumuksellisia kristittyjä kohtaan.

On outoa kutsua ylimieliseksi sitä, että jotkut nostaavat esiin kristinuskon hyviä hedelmiä. En ota kunniaa asioista, joihin minulla ei ole osaa tai arpaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #76

# 76

Aikaan jolloin kruunulla ja kansaa edustavilla säädyillä ei ollut varaa, kykyä saati mahdollisuuksia järjestää opetusta, oli vastuu luontevaa sysätä kirkolle. Sellainen tehtävähän oli sille oman olemassaolon oikeutus ja tilaisuus kerätä kymmenyksiä.
Siinä samassa kukin pastori sitten sai syöttää alamaisilleen omaa käsitystään kristinuskosta.

Historiantutkimus tuntee paljon surkuhupaisia ja ajatuksia herättäviä tarinoita. Kirkon (ei siis kristinuskon) osuutta ei voi kuitenkaan vähätellä.

Kertoo tosin toisenlaistakin tarinaa se että esim Turun Akatemia perustettiin vuonna 1640, ollessamme Ruotsin itäinen puolisko. Siinä taas kirkolla ei ollut mitään osuutta.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #76

#76. Luojan kiitos yhteiskunnan ei tarvitse Suomessa enää alistua sellaiseen ajatteluun, jota Susanna Koivula edustaa.

Suomi ja muut pohjoismaat ovat monissa asioissa muita maita edellä, ja sen vuoksi onkin valitettavaa, että Koivula ylenkatsoo pohjoismaiden saavutuksia. Tässä muutamia huomioita Koivulan ”haittoina” mainitsemista asioista:

Avioliittolaki: Jumala on luonut heteroseksuaalisuuden ohella myös homoseksuaalisuuden, joten hän on varmasti tyytyväinen, että Suomessa jokainen saa nyt mennä naimisiin oman seksuaalisuutensa mukaisesti.

Eutanasia: Koivula vääristelee asioita, sillä pohjoismaissa sallitaan vain passiivinen eutanasia, ja sekin vain Ruotsissa (Disclaimer: lähteenä Wikipedia).

Abortti: Abortti on kieltämättä ikävä asia, ja sille olisi hyvä löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja, ja erityisesti on huolehdittava ehkäisystä, ellei tarkoituksena ole lasten hankkiminen. Silti naisella tulee olla oikeus määrätä omasta kehostaan.

Avioerot: Joskus avioero on kaikkien ja erityisesti lasten hyvinvoinnin kannalta paras ratkaisu.

Puhe sukupuolen omaehtoisesta määrittelystä: Tuosta en osaa sanoa sen kummempaa kuin että ei se ainakaan minua, omaisiani eikä tuttaviani ole haavoittanut.

Summa summarum: Moni asia muuttuisi hyvin kielteiseksi, jos pohjoismaissa alettaisiin elää sillä tavalla kuin Koivula vaatii.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Onko se vankilan johtajan ja vartijoiden ansiota, jos vangit tekevät vessapaperille runokokoelmia?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kungfutse eli ja opetti noin 500 vuotta ennen Jeesusta. Hän kirjoittaa ns. hopeisessa säännoissä:

"Älä tee toisille ihmisille sellaista, mitä et halua itsellesi tehtävän."

Herää pienoinen epäilys että kaikki uuden testamentit kirjoitukset on kopioitu vanhemmilta ja kehittyneemmiltä idän uskonnoilta?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Sellainen melko sitkeä salaliittoteoria on olemassa, että Jeesus oli Tiibetistä tullut buddalainen munkki.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ja miten tuo liittyy puheenaiheeseen? Ukkosta pahempaa luonnonilmiötä en ole nähnyt, vaikka tapojen turmelus on niin suunnaton, että jopa homot pääsevät naimisiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Puheenaihe sivuaa laajempaakin yhteiskunnallista kehitystä, joka näyttäisi vievän samanlaisiin olosuhteisiin, jotka vallitsivat mainituissa kaupungeissa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #15

Meitä uhkaa ilmastonmuutos, joka on seurausta ihmisten toimista. Raamatullista maailmanloppua ei ole näköpiirissä, eikä tule olemaankaan.

Me ihmiset tuhoamme itsemme ihan itse. Ei siihen jumalaa tarvita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #16

Niin Kukahan sen ilmastonmuutoksen viime kädessä sallii?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän Tarsier kuva
Tatu Simanen

Kun tarina Sodomasta ja Gomorrasta on niin lähellä Pertti Väänäsen sydäntä niin mahtaako nykypäivän Loot Josef Fritzl olla hänen henkilökohtainen idoli?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Simanen voisi tarkemmin perehtyä Lootin historiaan.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Ei kapinointi Kaikkivaltiasta Jumalaa vastaan mitään hyödytä, itselleen vain tekee hallaa. Parempi olisi jos käyttäisi etsikkoaikansa Jumalan löytämiseen elämäänsä. Jos ei tunnusta olevansa syntinen niin ei voi koskaan löytää Jumalaa ja Herraa Jeesusta Kristusta elämäänsä. Kuka oli sitten Jumalan Poika Herramme ja Vapahtajamme Jeesus Kristus? Hän oli se joka sovitti syntimme Golgatan keskimmäisellä ristillä ja Hänen kauttaan meillä ihmisillä on mahdollisuus päästä lopulta kuoltuamme perille taivasten valtakuntaan eli iankaikkiseen elämään.

Monet ihmiset valitsevat silti mennä iankaikkiseen kadotukseen, Raamattu eli Jumalan sana kertoo sen meille hyvin selvästi. Se on hyvin surullista se. Jos ei halua sydämessään uskoa, että Herra Jeesus Kristus sovitti minunkin syntini aikanaan Golgatan keskimmäisellä ristillä ja ei halua uskon kautta Herraan Jeesukseen alata tekemään parannusta monista synneistään ja syntisistä elämäntavoistaan niin ihminen ei voi kuoltuaan, Raamatun mukaan, päästä perille iankaikkiseen elämään taivasten valtakuntaan. Toivottavasti mahdollisimman moni valitsee oikein omaksi parhaakseen.

Evankeliumi Johanneksen mukaan 3:

16. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

17. Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi.

18. Joka uskoo häneen, sitä ei tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut Jumalan ainokaisen Pojan nimeen.

19. Mutta tämä on tuomio, että valkeus on tullut maailmaan, ja ihmiset rakastivat pimeyttä enemmän kuin valkeutta; sillä heidän tekonsa olivat pahat.

20. Sillä jokainen, joka pahaa tekee, vihaa valkeutta eikä tule valkeuteen, ettei hänen tekojansa nuhdeltaisi.

21. Mutta joka totuuden tekee, se tulee valkeuteen, että hänen tekonsa tulisivat julki, sillä ne ovat Jumalassa tehdyt."

Siunausta kaikkien päivään.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä en missään tapauksessa valitse kadotusta. Sehän olisi ihan hullua. Jos sinne joudun, teidän kristittyjen jumala laittaa minut sinne, en minä itse.

Aikamoinen mafiapomo tuo kristittyjen jumala. Pakko uskoa ja palvoa, tai käy ikävästi. Se siitä vapaasta tahdosta.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Kiitos Sari kommentistasi.

Jos haluat valita iankaikkisen elämän Jumalan tykönä taivasten valtakunnassa niin sinun tulee sydämessäsi uskoa, että Jumala on ja että Hän on sinut luonut ja uskoa että Herra Jeesus Kristus on sovittanut sinunkin syntisi Golgatan keskimmäisellä ristillä. Ja alata tekemään moninaisista synneistäsi parannusta uskon kautta Herraan Jeesukseen. Näin on jokaisen ihmisen laita, näin on Jumala Sanassaan säätänyt sielun pelastuksesta.

Hepr. 11:6

Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät.

Siunausta sinulle Sari.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #31

Mutta kun minä en usko ja siinäpä se. Missään tapauksessa minä en valitse kadotusta itselleni. Jos kristinuskon jumala on todellinen, ja minä joudun kadotukseen, kyseessä on jumalan päätös, ei minun.

Minulla on vapaa tahtoni ja jos jumala heittää minut kadotukseen siitä syystä, että käytän tahtoani, vika on jumalassa, ei minussa.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen Vastaus kommenttiin #32

Sari, kiitos kommentistasi mutta kirjoitan sinulle nyt vielä sen verran, että tuolla edustamallasi tyylillä ei pitkälle pötkitä eli Raamattu Jumalan sana ei hyvää lupaa tuolle edustamallesi tyylille mikä kirjoituksestasi ilmenee.

Kaikkivaltias Jumala on suurempi kuin sinä ja sinä et voi määräillä Jumalaa joka on sinut luonut, niin kuin en minäkään voi. Ainoa tie Jumalan tykö käy ahtaan portin kautta eli synneistä on tehtävä parannus sydämen uskon kautta Herraamme ja Vapahtajaamme Jeesukseen Kristukseen, leveä portti johtaa Jumalan sanan mukaan iankaikkiseen kadotukseen ja sitä leveää porttia en todellakaan suosittele kenellekään ihmiselle.

Matt. 7:13

Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät;

Luuk. 13:24

"Kilvoitelkaa päästäksenne sisälle ahtaasta ovesta, sillä monet, sanon minä teille, koettavat päästä sisälle, mutta eivät voi.

Siunausta elämääsi Sari.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #33

Väitätkö sinä tuota jumalaa hyväksi? Sinun jumalasi vaikuttaa erittän julmalta psykopaatilta, jonka kanssa en tahdo olla missään tekemisissä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #34

Jumalan hyvyys? Miksi Hän vaatisi ihmisen uskovan Häneen sokeasti, vain yksinomaan kirjoitusten perusteella? Miksi Hän ei tule itse kertomaan, että jos et minuun usko, niin helvetti kaikkine kauhuineen odottaa sinua iankaikkisesti? Reiluako?

Minusta hyvä Jumala aukaisisi välittömästi taivaan kannen ja kertoisi jotain itsestään ja toivomuksistaan, niin eiköhän kirkot täyttyisi palvojista? Nyt se on vain kaunis satu, josta eri uskontokunnat ovat tehneet omia kauniita satujaan omien kulttuuriensa tueksi ja hyödyksi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #33

Pekka Mäkinen, mitä tapahtuu sille ehdottoman suurelle enemmistölle maapallon ihmisistä, joka ei usko Jeesukseen Kristukseen?

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen Vastaus kommenttiin #36

Kiitos Jussi kysymyksestäsi.

Kyllä jokainen joka sydämessään uskoo että Herra Jeesus on sovittanut Golgatan keskimmäisellä ristillä itse kunkin synnit niin pelastuu, toki uskoontulon jälkeen on alettava elää todeksi sitä uutta elämää Kristuksessa eli pyhityselämää Kristuksessa eli karttaa syntiä ja kaikkea pahaa eli alkamaan etsiä sitä mikä on Jumalan tahto. Jumalan sanaa lukemalla saa uutta ymmärrystä päivittäin siihen mikä on Jumalan tahto omassa elämässä ja rukoilla tulee lakkaamatta niin kuin Sanakin kehoittaa tekemään.

Lähestymme joka päivä Herran Jeesuksen toista tulemusta ja siitä Herran päivästä Jeesus sanoi että "löytäneekö hän uskoa maan päältä?":

Luuk. 18:8

Minä sanon teille: hän toimittaa heille oikeuden pian. Kuitenkin, kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?"

Eli harvassa ovat silloin ne ihmiset jotka odottavat Herran Jeesuksen toista tulemusta ja juuri ne ihmiset jotka elävät todeksi sitä uutta elämää Kristuksessa.

Lopuksi on hyvä lukea vielä tämäkin kohta Raamatusta:

Matteus 7:

21. Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon.

22. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?'

23. Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'.

24. Sentähden on jokainen, joka kuulee nämä minun sanani ja tekee niiden mukaan, verrattava ymmärtäväiseen mieheen, joka huoneensa kalliolle rakensi.

25. Ja rankkasade lankesi, ja virrat tulvivat, ja tuulet puhalsivat ja syöksyivät sitä huonetta vastaan, mutta se ei sortunut, sillä se oli kalliolle perustettu.

26. Ja jokainen, joka kuulee nämä minun sanani eikä tee niiden mukaan, on verrattava tyhmään mieheen, joka huoneensa hiekalle rakensi.

27. Ja rankkasade lankesi, ja virrat tulvivat, ja tuulet puhalsivat ja syöksähtivät sitä huonetta vastaan, ja se sortui, ja sen sortuminen oli suuri."

28. Ja kun Jeesus lopetti nämä puheet, olivat kansanjoukot hämmästyksissään hänen opetuksestansa,

29. sillä hän opetti heitä niinkuin se, jolla valta on, eikä niinkuin heidän kirjanoppineensa.

Siunausta elämääsi Jussi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #41

Parahin Pekka Mäkinen. Et vastannut lainkaan kysymykseeni. Keskity tällä kertaa tarkemmin.

Mitä tapahtuu sille ehdottoman suurelle enemmistölle maapallon ihmisistä, joka ei sydämessään usko Herraan Jeesukseen? Heitä on kuitenkin miljardeja.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen Vastaus kommenttiin #48

Kiitos kommentistasi Jussi.

Kyllä minä tietääkseni vastasin mutta luet ilmeisesti jotenkin valikoiden tai hätiköiden?

Mutta jälleen kerran sanon sen minkä Raamattu eli Jumalan sana meille ihmisille tästä asiasta ilmoittaa eli ihmisen sielun pelastus on säädetty sydämen uskoon Herraan Jeesukseen Kristukseen ja pyhityselämään Kristuksessa uskoontulon jälkeen (elävässä uskossa vaeltaminen kuolemaansa saakka) eli kaikki ne ihmiset ovat matkalla iankaikkiseen kadotukseen jotka eivät sydämessään usko Jeesuksen Kristuksen olevan Herra Ja Vapahtaja, on heitä sitten kuinka paljon tahansa. Ja olet oikeassa että suuri määrähän heitä on jotka eivät halua mennä ahtaasta portista sisään taivasten valtakuntaan ja iankaikkiseen elämään Jumalan tykö.

Matt. 7:13

Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät;

Luuk. 13:24

"Kilvoitelkaa päästäksenne sisälle ahtaasta ovesta, sillä monet, sanon minä teille, koettavat päästä sisälle, mutta eivät voi.

Siunausta elämääsi Jussi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #49

Jumala siis tuomitsee miljardeja viattomia ihmisiä ikuiseen kadotukseen? Ja sinä koet, että on jostain syystä hienoa toivottaa minulle tällaisen tahon siunausta. Minusta tuo on irvokkain loukkaus, jonka ihminen voi toiselle lausua.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen Vastaus kommenttiin #53

Kiitos kommentistasi Jussi. Kyllä minä olen Jumalan tahtoa tässä asiassa, mistä mainitset, noudattanut:

Luuk. 6:28

siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden edestä, jotka teitä parjaavat.

Room. 12:14

Siunatkaa vainoojianne, siunatkaa, älkääkä kirotko.

1. Piet. 3:9

Älkää kostako pahaa pahalla, älkää herjausta herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa; sillä siihen te olette kutsututkin, että siunauksen perisitte.

Eli Siunausta toivottelen sinulle Jussi edelleen elämääsi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #56

Eikö sinua koskaan hirvitä palvella Jumalaa, joka tuomitsee miljardeja viattomia ihmisiä ikuiseen kadotukseen? Toivon vain, että hoksaat tuon siunauksen olevan julminta mahdollisinta pilkkaa ihmiskuntaa kohtaan mitä kukaan voi esittää.

Kiitos kuitenkin kun vastasit rehellisesti. Tämän kysymyksen kohdalla monet kristityt alkavat kiemurtelemaan ja selittelemään asioita epämääräisesti miellyttäviksi.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen Vastaus kommenttiin #58

Kiitos Jussi viestistäsi.

Ei kenenkään ole mikään pakko mennä iankaikkiseen kadotukseen. Eikö olisi parempi ratkaisu jättää syntielämässä eläminen joka synti vain tuhoaa ihmistä pikku hiljaa. Kun tunnustaa syntinsä Isälle Jumalalle Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä ja rukoilee, että Herra Jeesus antaisi kaikki siihen asti tehdyt synnit anteeksi ja pyytää, että: ”Herra Jeesus, tule elämääni, annan koko elämäni Sinun käsiisi, haluan, että pelastat minut tästä pahasta maailmanajasta. Haluan päästä, kun aika minusta jättää, sinne taivaan kotiin, auta ja armahda minua syntistä, auta minua vaeltamaan niin, että Jumalan tahto pääsisi toteutumaan minun elämässäni ja johdata minun askeleitani jokaisena elinpäivinäni. Kiitos Isä Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen nimessä, amen.”

Tuossa minusta ihan hyvä rukous taivaalliselle Isällemme Herramme Jeesuksen nimessä. Eli minusta parempi ratkaisu on jättää elämänsä taivaan Isän käsiin sydämen uskon kautta Herraan Jeesukseen Kristukseen kuin mennä sille leveän portin tielle joka johtaa lopulta iankaikkiseen kadotukseen, ja sitä en toivo kenellekään vaan toivon ja rukoilen, että mahdollisimman moni ihminen löytäisi tien perille taivasten valtakuntaan ahtaan portin ja sydämen uskon kautta Herraan Jeesukseen Kristukseen, se on taivaan Isän lahja katuvalle ja syntinsä tunnustavalle ihmiselle Jumalan armosta kun valitsee jättää elämänsä ristiinnaulitun ja ylösnousseen Jeesuksen Kristuksen iankaikkisiin käsiin.

Joh. 14:6 
Jeesus sanoi hänelle: "Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.

Ap. t. 4:12
Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman."

Matt. 7:14 
mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät.

Siunaavin terveisin pekka Vaasasta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #61

Mutta kun suurin osa maapallon väestöstä ei ole koskaan kuullut Jeesuksesta. Kaikki tuo sanahelinä on silloin turhaa. Jumala siis tuomitsee heidät silti ikuiseen kadotukseen?

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen Vastaus kommenttiin #98

Kiitos Jussi viestistäsi.

Lue tuo alla oleva Raamatun kohta kokonaisuudessaan ja erityisesti jae 14. Nyt meneillä olevaan internet-aikaan evankeliumi on levinnyt kulovalkean tavoin ja Raamattukin on käännetty jo hyvin monille kielille eli kyllä Kaikkivaltias Jumala on hyvin huolehtinut siitä, että evankeliumi tulee "kaikessa maailmassa" (jae 14) ihmisten tietoisuuteen eli "todistukseksi kaikille kansoille" (jae 14).

Evankeliumi Matteuksen mukaan 24:

1. Ja Jeesus lähti ulos pyhäköstä ja meni pois; ja hänen opetuslapsensa tulivat hänen tykönsä näyttämään hänelle pyhäkön rakennuksia.

2. Niin hän vastasi ja sanoi heille: "Ettekö näe näitä kaikkia? Totisesti minä sanon teille: tähän ei ole jäävä kiveä kiven päälle, maahan jaottamatta."

3. Ja kun hän istui Öljymäellä, tulivat opetuslapset erikseen hänen tykönsä ja sanoivat: "Sano meille: milloin se tapahtuu, ja mikä on sinun tulemuksesi ja maailman lopun merkki?"

4. Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä.

5. Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: 'Minä olen Kristus', ja he eksyttävät monta.

6. Ja te saatte kuulla sotien melskettä ja sanomia sodista; katsokaa, ettette peljästy. Sillä näin täytyy tapahtua, mutta tämä ei ole vielä loppu.

7. Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja nälänhätää ja maanjäristyksiä tulee monin paikoin.

8. Mutta kaikki tämä on synnytystuskien alkua.

9. Silloin teidät annetaan vaivaan, ja teitä tapetaan, ja te joudutte kaikkien kansojen vihattaviksi minun nimeni tähden.

10. Ja silloin monet lankeavat pois, ja he antavat toisensa alttiiksi ja vihaavat toinen toistaan.

11. Ja monta väärää profeettaa nousee, ja he eksyttävät monta.

12. Ja sentähden, että laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus.

13. Mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu.

14. Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.

Kaikkea hyvää sinulle Jussi ja Siunausta elämääsi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #49

Ja jos ajatellaan niin pahimmat ihmiset ovat tuominneet vain muutamia miljoonia ihmisiä väliaikaiseen kidutukseen ja kuolemaan. Eikö tämä tee Jumalasta kaikkein pahimman mahdollisen entiteetin? Miksi kukaan toivottaisi sellaisen siunausta kenellekään?

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #33

Pekka Mäkinen, sinä siis vapaaehtoisesti palvot "olentoa", joka uhkaa polttaa lapsesi ikuisessa tulessa jos eivät häneen usko. Eli sillä aikaa kun itse nautit iänkaikkisesta elämästä - mikäli siis Raamatullinen Jumala olisi totta - Niin samaan aikaan oma jälkikasvusi voi kärsiä ikuista tuskaa, jos ovat kääntyneet Jumalasta pois...
Täysin validi ja oikeudenmukainen ratkaisu.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen Vastaus kommenttiin #47

Kiitos Vivian kommentistasi.

Jos lapsistani kyselet niin voin kertoa sinulle, että minulla on kaksi jo aikuista lasta eli minulla on yksi poika ja yksi tyttö ja tietääkseni kumpikaan ei ole uskossa eli eivät halua tunnustaa Herraa Jeesusta Kristusta omaksi henkilökohtaiseksi Herrakseen ja Vapahtajakseen.

Ja ilman muuta minulla on suuri suru sydämessäni tästä asiasta ja yksi kestorukousaiheeni onkin, että he molemmat saisivat jonain päivänä tulla elävään uskoon ja saisivat omistaa osallisuuden sielujen pelastuksesta.

Tapahtukoon Jumalan tahto myös heidän elämissään.

Siunausta päivääsi Vivian.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #33

"Kaikkivaltias Jumala on suurempi kuin sinä ja sinä et voi määräillä Jumalaa joka on sinut luonut, niin kuin en minäkään voi."

Ehkä sinä et, mutta minä kyllä voittaisin Jumalan nyrkkitappelussa koska hyvänsä.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

.
Kolmen millimetrin mittainen luomakunnan herkkäsielu kävelee vaaleansinisen kommentti osuuden pinnalla ihmeissään.
Se näyttää omistavan etu-osassaankin kuin pienet ja äärettömän herkät siivet, kaikki siinä on äärettömän pientä.
.
.

Joutsen lensi korkealla pääni päällä aivan juuri.
Mitään en nähnyt siitä, mutta äänestä tunsin.
Niin hänetkin, Herramme, tunnetaan siitä äänestä joka puhuu hyvää.
Ja kailottaako välillä korkeuksistakin hätääntyneen joutsenemon tapaan lapsiaan.
Jospa huomaisit rakas ihmislapsi, tätä kaikkea katsellessasi, että tulin Sinua varten.
.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Parempi olisi jos käyttäisi etsikkoaikansa Jumalan löytämiseen elämäänsä"
.............................

Kerro mihin se on piiloutunut niin löytys helpommin?

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Kiitos Juha kysymyksestäsi.

Tässä alla olevassa Raamatun kohdassahan se on sanottu eli jos ihminen rakastaa omaa syntielämäänsä enemmäm kuin Herraansa niin ihminen ei voi päästä iankaikkiseen elämään taivasten valtakuntaan. Eli niistä omista henkilökohtaisista synneistä on alettava tekemään parannusta sydämen uskon kautta Herraan Jeesukseen Kristukseen jos mielii kuoltuaan päästä iankaikkiseen elämään taivasten valtakuntaan Jumalan tykö.

Evankeliumi Johanneksen mukaan 3:

16. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

17. Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi.

18. Joka uskoo häneen, sitä ei tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut Jumalan ainokaisen Pojan nimeen.

19. Mutta tämä on tuomio, että valkeus on tullut maailmaan, ja ihmiset rakastivat pimeyttä enemmän kuin valkeutta; sillä heidän tekonsa olivat pahat.

20. Sillä jokainen, joka pahaa tekee, vihaa valkeutta eikä tule valkeuteen, ettei hänen tekojansa nuhdeltaisi.

21. Mutta joka totuuden tekee, se tulee valkeuteen, että hänen tekonsa tulisivat julki, sillä ne ovat Jumalassa tehdyt."

Siunausta päivääsi Juha.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #42

Kiitos siunauksesta, mutta kyselin missä se jumala luuraa. Esittämäsi raamatunjakeet eivät sitä kerro.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen Vastaus kommenttiin #71

Luukas 11:

9. Niinpä minäkin sanon teille: anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte; kolkuttakaa, niin teille avataan.

10. Sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan.

Kiitos viestistäsi Juha.

Kuten yllä olevista Raamatun jakeista käy selville niin Herran Jeesuksen kyllä jokainen etsivä löytää elämäänsä. Herra ei ole kaukana yhdestäkään meistä ihmisistä, niin Jumalan sana meille ihmisille kertoo.

Apostolien teot 17:

24. Jumala, joka on tehnyt maailman ja kaikki, mitä siinä on, hän, joka on taivaan ja maan Herra, ei asu käsillä tehdyissä temppeleissä,

25. eikä häntä voida ihmisten käsillä palvella, ikäänkuin hän jotakin tarvitsisi, hän, joka itse antaa kaikille elämän ja hengen ja kaiken.

26. Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat,

27. että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää-hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä;

Toivotan sinulle Juha etsikkoaikaasi Siunausta.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #79

Efes. (Paavali) 5:22-24 Vaimojen on antauduttava miehilleen kaikessa kuin nämä olisivat jumalia.
5. Moos. 22:23-24 Jos raiskauksen uhri ei ole huutanut tarpeeksi kovaa, kivitä hänet kuoliaaksi.
Efes. (Paavali) 6:5 Orjien on toteltava herrojaan ”kuin Kristusta”.
”Palvelijat, olkaa kuuliaiset maallisille isännillenne, pelossa ja vavistuksessa, sydämenne yksinkertaisuudessa, niin kuin Kristukselle”.
2. Moos. 21:15, 21:20-21 Jos mies lyö orjaansa, hänellä on siihen täysi oikeus (vaikka orja kuolisi lyönnistä, kunhan ensin kituu yli 2 päivää).
3. Moos. 20:9-12 Homot ja avionrikkojat on tapettava.
Kor. (Paavali) 6:9-11 Homoseksuaalit ja naismaiset eivät pääse taivaaseen.
Room. 11:7-10 Jumala sokaisi juutalaiset, jotta he eivät näkisi Messiasta.
4. Moos. 11:1 Jumala vihaa vaikertajia. Jos hän kuulee sinun valittavan, hän polttaa sinut kuoliaaksi.
Sananlaskut 1:26-28 Jumala nauraa epäonnellesi, haukkuu sinua, kun olet peloissasi, ja on välinpitämätön, kun pyydät häneltä apua.
Mark. 4:25 Keillä tämä elämä on huono, seuraava on vieläkin huonompi.
3. Moos. 21:16-23 Vammaiset, lyhytkasvuiset, lättänenäiset, sokeat ym. eivät saa tulla alttarille.
Joh. 5:14 Jeesus kai uskoo, että rammat ovat rampoja siksi, että Jumala on rangaissut heitä synnistä. Hän sanoo rammalle miehelle parannettuaan hänet: ”älä tee enempää syntiä, tai sinulle koituu enemmän pahaa”.
Room. 14:2 (Paavali) Vain heikot ovat vegetaristeja.
5. Moos. 23:2 Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsetkaan eivät saa käydä kirkossa, aina 10. polveen asti.
1. Sam. 15:3 ”Näin sanoo Herra Sebaot [Jumala]: Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on; äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit.”

3. Moos. 24:17 ”Jos joku lyö kuoliaaksi ihmisen, kenen hyvänsä, hänet rangaistakoon kuolemalla.”
2. Moos. 32:27 ”Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Jokainen sitokoon miekkansa vyölleen. Käykää sitten edestakaisin leirin halki portista porttiin ja tappakaa jokainen, olkoon vaikka oma veli, ystävä tai sukulainen.”
5. Moos. 20:16-17 ”Mutta näiden kansojen kaupungeissa, jotka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle perintöosaksi, älä jätä ainoatakaan henkeä eloon, vaan vihi ne tuhon omiksi: heettiläiset ja amorilaiset, kanaanilaiset ja perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset, niin kuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt.”
Jer. 19:9 ”Ja minä (Herra) panen heidät syömään poikiensa ja tyttäriensä lihaa, ja he syövät toinen toisensa lihaa siinä hädässä ja ahdistuksessa …”
Hes. 20:25-26 ”Niinpä minäkin annoin heille käskyjä, jotka eivät olleet hyviä, ja oikeuksia, joista he eivät voineet elää, ja annoin heidän saastua lahjoistansa … jotta saattaisin heidät kauhun valtaan ja he tulisivat tietämään, että minä olen Herra.”
5. Moos. 32:23-24 ”Minä (Herra) kasaan onnettomuuksia heidän päällensä, kaikki nuoleni minä heihin ammun. He nääntyvät nälkään ja menehtyvät ruttoon, kulkutautien poltteeseen; minä lähetän heidän kimppuunsa petojen hampaat ja tomussa matelevaisten myrkyn.”
1. Sam. 16:14 ”Mutta Herran henki poistui Saulista, ja Herran lähettämä paha henki vaivasi häntä.”

Vääräuskoisetkin pitäisi tappaa - Kenestä saa aloittaa???
5. Moos. 13:13-16 ”Jos saatte tietää, että jossakin niistä kaupungeista, jotka Herra, teidän Jumalanne, antaa teidän asuttaviksenne, on kelvottomia miehiä, jotka ovat viekoitelleet kaupunkinsa asukkaat palvelemaan muita, teille vieraita jumalia … teidän on miekalla surmattava sen kaupungin asukkaat. Julistakaa kaupunki Herralle kuuluvaksi uhriksi, hävittäkää se ja surmatkaa sekä asukkaat että heidän karjansa.”

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #71

.

.

Ötökällä takalistossaan kokonaista kolme äärimmäisen hienoa reititintä.
.
Niin valtavan pientä, että juuri ja juuri silmä erottaa.
Yksi kohoaa melkein 45:asteen kulmassa napakasti korkeuteen.
Ai nyt kuvaan ilmestyi jalosukuinen siivekäs jonka tunto-epeleet ovat sitä itseään pitemmät.

Kunnia Jumalalle!

.
.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Sillä niin on jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen poikansa, jotta jokainen, joka häneen uskoo, uskoo mitä tahansa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Parin vuoden päästä täytän 70-vuotta, uskontoa en ole tarvinnut mihinkään elämäni aikana, kirkkoa sen verran, että vaimon kanssa vihille mentiin -76. Vaimo kuuluu kirkoon, minä en, mutta yhteisesti, sulassa sovussa olemme kantannet vastuun kolmen lapsemme saattamisesta aikuiseksi. Edesmennyt prof. Jorma Palo totesi eläessään, ettei mitään kammottavampaa ajatusta ole kuin ikuinen elämä. "Junnu" Vainio kappalessaan "käyn ahon laitaan" toteaa osuvasti, että "elämä tää on sattumalta saatua" ja näinhän se on, ei siinä jumalalla ole osaa ei arpaa, kun lapset alkuun laitetaan.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Pitää paikkansa, että viime vuosina on joutunut havaitsemaan jonkinlaisen uusfanaattisen kristinuskon - tai lahkon - muodostumista.

Esilletulot ja keskustelu muistuttavat kovasti arkkidemareiden kanssa keskustelua. Se on nimittäin mahdotonta. Jopa kommareiden kanssa on kyennyt rakentavampiin pohdiskeluihin.

Mitä tulee laajojen kansanryhmien tukeen näille uusfanaattisille ryhmittymille, en kantaisi huolta. He tuntuvat ihan itse rajaavan ajatteluun kykenevät ihmiset ulkopuolelleen. Ja mitä tulee yhteiskuntaan ja valtioentiteettiin nimeltä Suomi, katson sekulariteetin, joka suojelee uskonnonvapautta, olevan parahultainen ratkaisu.

Arto Jääskeläinen

""... katson sekulariteetin, joka suojelee uskonnonvapautta...""

Merkillinen oletus. Sekulariteetti itsessään ei mitenkään suojele uskonnon vapautta, oikeastaan päin vastoin.

Toinen usein kuultu harha on, että sekulariteetti olisi jotenkin neutraalia. Se on kuitenkin ateismin asettamista etusijalle tai huonoimmillaan ateistisen näkemyksen pakotuspyrkimystä kaikille.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Yhdentekevää. Kunhan meille muuttaa riittävän paljon muslimi-kunniakansalaisia, tätäkään ongelmaa ei enää ole. Kristityt ovat hyvin hipihiljaa ja maksavat kiltisti jizyaansa (n. 30% - 60% kaikista bruttotuloista) paremmalle kansanosalle, muslimeille.

Itse tosin näkisin mielummin täällä kristityn maan kuin emiraatin osan. Mutta minultahan ei kysytä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jostakin kumman syystä tuo sinun dystopiasi vaikuttaa sangen epäuskottavalta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #29

# 29

Erkkihän vain antaa äänen sille keskivertoa edustavalle, ns maahanmuuttokriittiseksi itseään luulevalle kansanosalle. Joka kovasti aina tilaisuuden tullen peräänkuuluttaa sitä 'asiallista maahanmuuttokeskustelua'

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jälkeen kerran palindromin arvoinen kommentti: Aito idiotia.

Arto Jääskeläinen

Olettaen, että Mäkisen kommentti viittaa tuohon Erkki Johanssonin kommenttiin (arvaus sisennyksen perusteella)...
Ellei väestökehityksen suunta muutu niin muslimienemmistön voimme nähdä Euroopassakin yleistyvän (jossain oli esitetty karkea arvaus ehkä 2050..2060 tietämillä) ja siinä mielessä en lainkaan vitsailisi tai solvaisi idioottimaiseksi sen suuntaisen arvion esittäjää yllä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #64

Rasistivässyköiden jutut väestönkehityksestä sisältävät kolme oletusta, jotka ovat täyttä schaibaa: lapsimäärä pysyy samana kuin ensimmäisellä siirtolaispolvella ja kukaan ei ikinä eikä koskaan maallistu ja he ovat jokaikinen aina ja ikuisesti vaarallisia radikaalimuslimeja.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #64

2050-60 yhä useamman ulkomaalaistaustaisen jälkeläiset ovat kantasuomalaisia. Niinhän se on nytkin. Kovin monen osalta juuret vievät muualle kun tarpeeksi kauas historiaan mennään.

Veikkaanpa tapauskonnollisuudelle ja uskonnoista eroamiselle vahvaa jatkoa, mikäli nykyinen kehitys säilyy muuttumattomana. Ihan uskonnosta riippumatta.

Fundamentalisteilla on yhä pienemmät mahdollisuudet päättää toisten valinnoista.

Miekkalähetysten saati muidenkaan esivallan painostuskeinojen ajat pakkouskonnon suhteen ovat historiaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos kritiikistäsi Sari. Me kristityt yritämme ryhmittyä uudeleen ja pistää nöyryyden etusijalle.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 35

Ketäpä pitäisi kiinnostaa nykyisin miten itseään kristillisyyden kautta punnitsevat pistävät etusijalle? Niin kauan kuin noudattavat lakeja se on ihan oma asiansa.

Tosin on havaittavissa pientä ärtymystä nykyisin kun eivät enää voi määrittää muiden tekemisistä oman pyhänä pitämänsä kirjan pohjalta. Nykyisin kun itse kunkin on entistä enemmän mahdollista päättää asioistaan itse.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ihmiseen istutettu omatunto on merkki Jumalan olemassaolosta. Englantilainen runoilija William Wordsworth on todennut: ”Omaatuntoa on kunnioitettava ja toteltava, sillä se on Jumalan läsnäoloa sielussamme.”

Ateismiin liittyen arvostamani Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn (1918 - 2008) on sanonut ”jos minua tänään pyydettäisiin muotoilemaan mahdollisimman tiiviisti tuhoisan vallankumouksen keskeinen syy, vallankumouksen, joka nieli noin kuusikymmentä miljoonaa ihmistä omasta kansasta, en voisi ilmaista sitä täsmällisemmin kuin toistamalla: ”Ihmiset ovat unohtaneet Jumalan.” Lähde historioitsija ja yhteiskuntatieteiden tohtori Erkki Vettenniemen kirja ”Solženitsyn – elämä ja eetos” sivu 261.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Uskovaisten kuvitelmat eivät tietenkään ole mitään oikeita todisteita mistään.

Arto Jääskeläinen

Entäs vasemmistoliberaalien kuvitelmat?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #65

Niissä ei ainakaan ole jotain narsistisia ja sadistisia satuolentoja "rakastamassa" ihmiskuntaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Englantilainen runoilija William Wordsworth on todennut: ”Omaatuntoa on kunnioitettava ja toteltava, sillä se on Jumalan läsnäoloa sielussamme.”"

*******************************

Ja kun omatuntoni sanoo että jumalaa tai jumalia joko ei ole tai jumala/jumalat ovat täysiä kusipäitä..... niin mitäs sitten? Jumala antoi minulle liian tarkan omantunnon vai mitä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tässä on nyt parikin kristittyä yrittänyt ottaa heille kuulumatonta kunniaa."

Pitäisi osata erottaa nämä "apina ei muutu ihmiseksi" -fundamentalistit siitä suuresta tapakristittyjen valtavirrasta ja sellaisista uskossa olevista, jotka kuitenkin suhtautuvat tieteen tuloksiin pragmaattisesti ja osaavat erottaa uskonnon ja todellisuuden toisistaan.

Itse olen mihinkään uskontokuntaan kuulumaton jumalaton pakana, mutta en tuomitsisi isoa osaa suomalaisista muutaman äänekkään ja näkyvän fundamentalistin takia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Juu, ihan hyvä muistutus. Eiväthän nuo fundikset edusta kuin pientä osaa kristityistä. Täällä blogisfäärissä on yleensä äänessä vain fundamentalistit. Maltilliset kristityt eivät tee numeroa itsestään.

Arto Jääskeläinen

"" Maltilliset kristityt eivät tee numeroa itsestään.""

Ovatkos ne maltilliset piraatit hiljaa?
Mistä lienee tämäkin blogi syntynyt?

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ihan hyvää tekevä ei-hihhulien kyllästämä kirkko on aivan samaa tekopyhää ja kaksinaamaista paskaa kuin maallistunut ja hädässäolevia auttava kirkko..
Oma ensikosketukseni kirkkoon oli kun näin uskonnottomana menin työharjoitteluun kirkkoon hoitamaan nuorisoviisiviikkoiseni.
Luottotiedot menivät kyseisen harjoittelun takia vasta kun olin täyttänyt 18 vuotta ja näin kirkko tavallaan valitsi puolestani elämälleni suunnan.
Oma moka tavallaan kun ilmeisesti palautin väärään paikkaan laskun harjoitteluajan lounaista, eikä koulu maksanut sitä. Kirkkoa vitut kiinnostaa kenen syy tai kenen luotot palaa, joten minulta meni.

On se vastuussa joo kaikesta hyvästä!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"Sillä niin on jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen poikansa, jotta jokainen, joka häneen uskoo, ei hukkuisi."

Jos jumala olisi KAIKKIVALTIAS, hänen ei olisi tarvinnut antaa omaa poikaansa kellekään uhriksi. Hän voisi määrä ns. pelastumisen ehdot ilman poikansa uhraamista.

Tästä voi päätella että saatana omisti ihmiset ja jumala osti meidät saatanalta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Leo, tuota minäkin olen aina ihmetellyt, mutta hyvää vastausta ei kukaan ole vielä kertonut. Miksi Jumalan piti tehdä näin julma uhraus ja antaa poikansa kärsiä kaikki Tanttaluksen tuskat, vaikka ilmankin olisi voinut vain määrätä mitä ikinä vain halusi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Tästä voi päätella että saatana omisti ihmiset ja jumala osti meidät saatanalta."

******************

Ei siitä tuota voi suoraan päätellä. Onhan paljon muitakin vaihtoehtoja, kuten se että Jumala tai jumalat tai jumala lukuisilla eri persoonilla on täysi kusipää (joku persoona esim. se Jeesus voisi vaikka olla kivakin ilman sosiopaatti "isäänsä"... ja siitä "pyhästä hengestä" ei pirukaan/Lucifer saa selvää... suomalaisten uskoma kolmipersoonaisuus-häiriöinen Jumala on aika hassu käsite jo sinällään...).

Tai sitten Raamatun jumala/t ovat täyttä shittiä..... luultavasti myös hindujen, muslimien sun muiden jumalat. Oh well... pitänee pärjätä ilman...

Mutta mikäli Jeesus jaksaa käväistä täällä filosofoimassa, niin voin teet tai kahvin tarjota. Jesse saa tarjota viinit mikäli haluaa, kun saa sitä ilmaisiksi kuitenkin eikä itsellä nyt varaa alkoon. Siperian Jeesukselle (se on olemassa.. googleta) en anna kuin monoa... saa pitää haareminsa ... ainoastaan kunnon Jessen toinen tuleminen kelpaa että päästän kahville/teelle. Eli paras tehdä todistuksensa paremmin kuin mikään copperfield tai mitä näitä taikureita onkaan...

Käyttäjän penttijuhani kuva
Pentti Mattila

Loren Cunningham ja Janice Rogers "Luovutusvoitto - Jeesukselle luovuttamisen dynamiikka" (Päivä 2001) lainaus sivulta 123: "Näin tapahtui pienelle tytölle Itä-Saksassa. Kuulin hänen elämästään pastori Gerhard Wessleriltä, kun olin puhumassa hänen seurakunnassaan Frankfurtissa. Tämä pieni kymmenvuotias tyttö oli Mecklenburgissa, Itä-Saksassa asuvan kristityn perheen tytär. Hänen oli käytävä paikallista kommunistikoulua, jossa oppilaiden usko Jumalaan yritettiin järjestelmällisesti tuhota. Opettaja esimerkiksi käski lasten painaa päänsä pulpettia vasten ja pyytää Jumalalta karamellia. Odottaessaan hetken ja nähtyään, ettei mitään tapahtunut, opettaja nauroi ja sanoi: 'Näettekö nyt, Jumalaa ei ole olemassakaan! Mutta pyytäkääpä karamellia hallitukselta.' Sitten jokaiselle oppilaalle annettiin makeinen hallituksen puolesta. Eräänä päivänä opettaja käski oppilaiden nousta seisomaan ja toistaa hänen perässään: 'Jumalaa ei ole olemassa.' Pieni kristitty tyttö kieltäytyi ja selitti opettajalle: 'Mutta minä uskon, että Jumala on olemassa.' Opettaja tarttui tähän avuttomaan pieneen tyttöön päättäväisesti, hän halusi saada muutoksen aikaan. 'Sinun on tänä iltana kirjoitettava kotona viisikymmentä kertaa: 'Jumalaa ei ole olemassa.' Pieni tyttö meni kotiin, rukoili vanhempiensa kanssa ongelman puolesta ja kirjoitti sitten viisikymmentä kertaa: 'Jumala on olemassa!' Kun hän seuraavana päivänä palautti paperin, opettaja oli raivoissaan. Nainen räjähti. 'Tällä kertaa kirjoitat seitsemänkymmentä kertaa: 'Jumalaa ei todellakaan ole olemassa.' Ja jos et kirjoita, sinä ja vanhempasi joudutte todella suuriin vaikeuksiin!' Lapsi rukoili jälleen vanhempiensa kanssa. Sitten hän palautti toisen paperin, johon oli kirjoittanut seitsemänkymmentä kertaa: 'Jumala on todellakin olemassa!' Opettaja oli vimmoissaan lukiessaan paperia, hän huusi: 'Huomiseksi kirjoitat sata kertaa: 'Jumalaa ei ehdottomasti ole olemassa!' Jos vielä vastustelet, menen puhumaan poliisille ja sinä ja vanhempasi saatte sitten nähdä, mitä tapahtuu.' Nyt koko kylä jo tiesi tapauksesta. Valon ja pimeyden voimat taistelivat. Pienen tytön vanhemmat tiesivät, mikä kaikki oli vaakalaudalla. Mutta he olivat valmiita mieluummin kärsimään kuin kieltämään Herransa. Niinpä pieni tyttö kirjoitti sata kertaa: 'Jumala on ehdottomasti olemassa!' Seuraavana päivänä opettaja katsoi paperia ja huusi ääni väristen: 'Nyt menen ilmiantamaan sinut poliisille. Katsotaan sitten, auttaako Jumalasi sinua!' Tämän sanottuaan opettaja lähti koulun pihaan, hyppäsi pyöränsä satulaan ja polki tielle. Mutta hän ei päässyt pitkälle. Ajaessaan koulun portin ohi hän putosi yhtäkkiä pyöränsä päältä - hänen sydämensä pysähtyi ja hän kaatui kuolleena maahan. Lapset katselivat luokan ikkunasta ja näkivät tämän. He juoksivat ulos ja kerääntyivät järkyttyneinä opettajan ruumiin ympärille. Sitten yksi huusi kovalla äänellä ja toiset yhtyivät hänen huutoonsa: 'Jumala on ehdottomasti olemassa! Jumala on ehdottomasti olemassa!'"

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Kehäpäätelmä, minkä uskovaiset tekevät aina on, että Raamattu on totta, koska Raamattu sanoo olevansa totta xD

Arto Jääskeläinen

Voisitko todistaa väitteesi? En ole koskaan kuullut kenenkään perustelevan sitä noin.
Väität lisäksi, että se tapahtuisi aina...

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

https://www.youtube.com/watch?v=Aqgh50UI4WA

Tietysti oon kuullu sellaisiakin perusteluja, että koska Raamatussa mainitaan paikkoja, jotka on oikeasti olemassa, niin se tekee Raamatusta totta. Onko Hämähäkkimies totta, koska New York on oikeasti olemassa, mihin kaupunkiin sarjakuva perustuu?

https://www.youtube.com/watch?v=cLWM0t4A2NU&t=62s

Noita videoita ku oon kattonu, niin moni Amerikkalainen uskovainen tuntuu perustelevan uskoaan juuri noin, että Raamattu sanoo olevansa totta, niin se tekee Raamatusta totta. :DDD

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #69

Youtubesta nyt löytää ihan mitä tahansa. Kritiikkisi on kuitenkin kovin heikolla tasolla jos ajattelen tuon todistavan kaikkien kristittyjen perustelevan asioita pilkkavideoidesi kaltaisella tavalla.

Voisiko todistelusi pilkkavideoilla mahdollisesti osoittaa omaa ylimielisyyttäsi?
Sitä, josta juuri blogissa syytetään muita.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #73

Se ei ole pilkkavideo, vaan nettiin ladattu klippi Texasilaisesta tv-ohjelmasta, jota pitää Texasin ateistit. Kuka tahansa voi soittaa ohjelmaan ja keskustella heidän kanssaan uskonnoista ja omasta uskostaan tai uskomattomuudestaan :D

Yhtä Hyvin minä voisin syyttää koko 7tv kanavaa pilkkakanavaksi, vain koska sen höttöinen "Jumala rakastaa sinua, mutta vain jos olet sitä ja tätä"-sanoma ei uppoa minuun.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tuossa jonkin verran ylempänä on tyypillinen uskovaisten höttöväite: Omatunto on todiste Jumalan olemassaolosta. Toinen vastaava on höpinä lapsen luonnollisesta uskonnollisuudesta. Koulussa minulle yritettiin opettaa, että Raamattu on totta, koska jostain on löytynyt kaivo, joka on mainittu Vanhassa Testamentissa. Tällä lievästi sanottuna vaatimattomalla tasolla pyörivät uskovaisten "todistelut".

Pentti Mattilan kommentissa 60 esittämä satu on tietenkin alle kaiken arvostelun.

Arto Jääskeläinen

"" Kaksi tasa-arvoa valtavasti lisännyttä lakia on nykyinen avioliittolaki ja sukunimilaki. ""

Valtavasti? Täyttä hölynpölyä.

Avioliitto ei edes ole tasa-arvon alainen asia. Ei ole mitään vikaa eikä syrjintää pitää avioliittoa vain miehen ja naisen liittona. Tämän on EIT todennut.
Avioliittolaki ei antanut mitään uutta avio-oikeutta vähemmistölle.
Avioliiton todellinen alkuperäinen merkitys vain hämärrettiin ja väärennettiin.
Kahdesta täysin eri asiasta tehtiin saman nimisiä.
Todellisuus ei muuttunut ihmisten silmissä eikä sellaista ole mahdollista lailla muuttaakaan. Kaikkihan näkevät kuitenkin heti mikä on kyseessä. Homoliitot säilyvät ihmisten silmissä edelleen homoliittoina vaikka ne nimettäisiin "avioliitoksi".
Lakimuutos onkin selvän asian semanttinen vääristely, ei mikään edistysaskel.

Tuosta laista kristityt eivät varmasti pyydä kunniaa, häpeällinen laki Suomelle. Maailman valtioista on vain pienessä osassa lähdetty tuollaisen vasemmistoliberaalin avioliittovääristelyn tielle.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kirkko vastusti myös edellistä avioliitolakia. Eli kirkolle ei sopinut, että ihmiset voivat erota tilittämättä perheen ongelmia tuomareille.

Tuo ettei viranomaiset enää kysele eron syitä oli valtava parannus edelliseen lakiin verrattuna.

Arto Jääskeläinen

Tuostakin voidaan olla kahta mieltä.

Pettäminen oli rikos aikaisemmin ja se on hyvin loukkaava teko tänä päivänäkin. Rikokseen liittyi tietysti rikosvastuu ja vahingon korvaukset vahinkoa kärsineelle osapuolelle. Lain tarkoitus oli samalla suojella perhettä yhteisönä.

Jokainen voi miettiä itse, oliko se parannus että laiton asia muutettiin lailliseksi ja vahinkoa kärsinyt ei voinut enää saada toisen osapuolen väärästä toiminnasta mitään hyvitystä. Valtion kuluja se tietysti alensi oikeustapauksien loppumisen kautta. On eri asia toteutuiko oikeus yksilöiden kannalta sillä, että aiempi rikos muutettiin lailliseksi.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #74

Voi kuulosta "kätevältä" tavalta säästää valtion kuluja muuttaa vaihe vaiheelta eri asioita laittomasta lailliseksi. Tuollaista trendiä on ollut nähtävissä ja vasemmistoliberaali ideologia ja sen laaja levitys suosii tuota. Se kääntöpuoli on yksilön turvan heikentyminen, vahvemman valta sanelee yhä enemmän miten meille käy arkielämässä. Jälleen voidaan pohtia, onko tuo toivottava kehityssuunta ja haluammeko sellaista?

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #74

Totta. Jo ennen kuin Suomessa hallitus päätti muuttaa avioliittolakia avioerot sallivaksi - jota kirkko vastusti voimakkaasti. Historiankirjoista tämän faktan voi lukea moneen kertaan.
Niin avioerojahan on ollut maailmansivu uskonnoista riippumatta. Jopa keskiajalla mies saattoi erota vaimostaan ja ottaa uuden tilalle, jos vaimo ei pystynyt täyttämään "lapsitavoitetta" - vaimo puolestaan ei voinut erota miehestään, vaikka olisi halunnut, koska se oli kiellettyä. Miehet ovat myös aina käyneet vieraissa, eikä sekään ole koskana ollut niin paha asia, kuin se että jos nainen olisi jäänyt kiinni pettämisestä.

Jos epäilet tätä epätodeksi, niin kirjastoon voi mennä ja lainata ja lukea muutamankin kirjan avioliiton historiasta ja sen käsitteistä :D

Anne Löytönen

Katsellessani tätä viestiketjua ihmettelen sitä tietämättömyyttä kristillisistä perusarvoista. Ei tiedetä mitään enää Raamatusta, Vanhasta ja Uudesta Testamentista, ihmisen ja maailman luomisesta ja sen juutalais-kristillisistä yhteyksistä. Ihmetellään, mikä on ihminen ja minne joutuu kuollessaan. Ottakaa hyvät ihmiset Raamattu käteen ja lukekaa se! Ei tarvitse turhaa kinastella! Jokainen, joka sen loppuun asti lukee, tulee tietoiseksi, mistä ihminen on tullut ja mihin menossa. Etsivä löytää satavarmasti! Kirkon tehtävä on pitää tätä tietoa yllä! Se on päätehtävä! Luoja paratkoon, jos kirkkomme sen tehtävän unohtaa!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 77

Annekin voisi ihan fysiikan lakien mukaisesti kertoa missä ilmansuunnassa sijaitsee sellainen paikka jonne joudumme kunhan olemme heittäneet henkselit seinään.
Uskonasiana sellainen on jokaisen henkkoht asia, mutta ei kannata tunkea sitä muille.
Tapahtuuko siellä taivaassa vain Annelin mielestä mukavia asioita vai kysytäänkö muiltakin?

Kaikkein rasittavimpana mä pidän näitä jotka eivät edes omin sanoin pysty maailmankuvaansa perustelemaan vaan heittävät lukemattomaksi jäävän copy/pasten jostain raamatusta/koraanista.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Huomaatko vahvan rasistisen "näitä"- leimasi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Se, mitä vuosien ja vuosikymmenien aikana on kertynyt ja kertyy ihmisen korvien välissä olevalle ”kovalevylle” ei ole formatoitavissa. Lähdön hetkellä on mukana elämän aikana kerätty "painolasti". Ihmisen teot, niin hyvät kuin pahatkin, ovat mukana "jälkikäsittelyä" varten.

Jumala, joka pystyy rakentamaan avaruuden vetypilvestä tähden, mikä räjähtää supernovana tuottaen alkuaineita emogalaksiin uuden elämän rakennuspalikoiksi, ei jätä tätä "jälkikäsittelyä" tekemättä. Tekemättä jättäminen olisi täysin epäloogista.

Kaikki maapallollakin olevat alkuaineet, vetyä lukuun ottamatta, ovat syntyneet raskaiden tähtien räjähdyksissä, jotka ovat sinkoutuneet avaruuteen supernovina miljardeja vuosia sitten. Ihminenkin on osa supernovaa. Kehossamme oleva hiili, veressämme oleva rauta ja hengityksessämme oleva happi ovat syntyneet supernovaräjähdyksen tuloksena. Käsitykseni mukaan tässä on Jumalan kädenjälkeä.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Sitten kun vielä kerrot minkä Jumalan :D
Tällä pienellä planeetalla on uskottu satoihin tuhansiin Jumaliin ja sitten pitäisi pystyä päättämään mikä niistä on "oikea" Jumala ja kaikki muut on vaan mielikuvistusta :P

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Vivian, tellukselta löytyy tasan tarkkaan yksi historiaan vahvasti kiinnittynyt persoonallisen Jumalan ilmoitususkonto. Aabrahamin usko.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sinä sentään myönnät, että universumi ei ole muutaman tuhannen vuoden ikäinen. Täältä löytyy sitäkin väkeä, jotka ottavat luomiskertomuksen kirjaimellisesti. Tuo on positiinen asia.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Uskovaisten kanssa on lähes mahdotonta käydä dialogia. Kun argumentit perustuvat ns. pyhiin teksteihin ja niiden loputtomiin omiin tulkintoihin, ei rationaalisilla, todellisuuteen perustuvilla, argumenteilla ole mitään väliä. On jopa tutkittu, että esittäessään uskovaiselle rationaalisia vastakkaisia argumentteja esimerkiksi avioliittokäsitykseen liittyen uskovaisten omat mielipiteet vain vahvistuvat.

Kun kokee joutuneensa yhteiskunnassa vähemmistöön (vrt. uusnatsit), omat mielipiteet vain loituntuvat lisää reaalimaailmasta. Koulutus on ainoa pelastus, niin uskovaisten epätieteellisille mielipiteille kuin uusnatseillekin.

Toisaalta mm. kyseinen kunnallispoliitikko on myös estänyt allekirjoittanelta kommentointimahdollisuuden blogiinsa niin edes teknisesti ei voi käydä dialogia jos heikkona hetkenä koittaisi 'takoa järkeä päähän'.

Toimituksen poiminnat