sarilait

Taas käsittämättömiä tuomioita

Tämä tuntuu olevan Suomessa ikuisuusaihe, mutta pidetään pinnalla niin kauan kuin on aihetta.

Surullinen tosiasia on, että oikeuslaitoksemme arvostaa rahaa enemmän kuin ihmisiä.

Uusnatsi potkaisi ihmistä, joka kuoli myöhemmin vammoihinsa. Tuomio oli kaksi vuotta vankeutta.

Toinen mies jätti verkkokauppansa verot maksamatta ja sai pidemmän tuomion.

Me elämme demokraattisessa valtiossa, joten oikeuslaitoksen tulisi heijastella yleistä oikeustajua. Onko meille suomalaisille raha todella tärkeämpää kuin ihmisten henki ja terveys, vai onko oikeuslaitoksemme karannut omille teilleen?

Joka kerta kun tällainen käsittämätön tuomio tulee eteen, kysyn samaa asiaa:

Onko meidän demokratiamme mennyt rikki?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Pertti peukutuksesta:) Aloin vauhdikkaasti kirjoittaa vertausta Aarniosta ja ehkä monista huumeiden tuhoamista nuorista sieluista, vieläpä korkea-arvoisen poliisipäälikön myötävaikutuksella, - kunnes terveys petti kesken kaiken... Elämä on!

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ainakin HS:n uutisoinnin perusteella jäi vaikutelma siitä että uhrin päihteidenkäyttö oli mahdollisesti aika keskeisessä osassa kuolemassa.

Lienee mahdollista että Torniainen tosiaan syyllistyi vain törkeään pahoinpitelyyn. Katsotaan mikä on lopulta lainvoimainen tuomio.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Päihteidenkäyttö ei muuta mihinkään sitä tosiasiaa, että uhria oli potkaistu.

Eli onko raha todella niin paljon tärkeämpää, että ihmisen potkimisesta voi saada pienemmän tuomion kuin verojen maksamatta jäämisestä?

Suomessa väkivaltarikoksista annettavat tuomiot ovat suorastaan naurettavia, kun niitä vertaa talousrikoksista annettaviin tuomioihin.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ei muuta, mutta mielestäni tekstisi jättää sanomatta asioita joiden pitäisi ehkä vaikuttaa teon arviointiin.

Veropetosten yhteydessä tilanne on mielestäni vähän vaikea. Sanotaan että keräät puolen miljoonan tilin jättämällä verot maksamatta ja istut sen jälkeen kuusi kuukautta linnassa. Se on melko kelvollinen tili. Rangaistuksen pelotevaikutus kutistuu aika pieneksi mikäli rangaistus olisi maalaisjärjen mukainen. Voisiko malli olla joku sellainen että veropetostuomio madaltuu reippaasti mikäli verot saadaan asianmukaisesti perittyä?

Kaksi vuotta vankeutta yhdestä potkusta on ainakin minun silmissäni itse teosta oikeudenmukainen rangaistus - ainakin kun huomioi tekijän väkivaltarikostaustan. Jos syy-yhteys kuolemaan todetaan, tottakai kakkua pitäisi tulla reilusti lisää. Niinkuin varmasti tuleekin siinä tapauksessa.

Käräjien papereissa on yleensä aika laajasti pohdittu tuomion perusteita.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ja sanotaan nyt vielä että veropetos on nykyään niin helppo tehdä että joku pelote on varmaan pakko olla.

Verottaja nimittäin maksaa alv-palautukset pelkän netti-ilmoituksen perusteella suoraan yrityksen tilille. Yritys ei siis tarvitse edes liikevaihtoa jotta sillä voi tehdä veropetoksen. Eikä kuitteja "ostoista". Kivasti kotoa hoituu nettiyhteydellä koko homma.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Huumeet on helppo tekosyy, jokainen on nähnyt sen potkun se olisi syy myös ihmisen kuolemaan, ilman sitä uhri ei olisi joutunut sairaalaan hoitoon.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

En halua tehdä niistä tekosyytä, mutta arvioinnin kannalta on aika olennaista se että ovatko ne vaikuttaneet kuolemaan.

Teko oli törkeä, mutta Käräjien arvion perusteella 1) jäi näyttämättä että pahoinpitelyllä ja kuolemalla oli syy-yhteys ja 2) jäi näyttämättä että teon tarkoitus oli tappaa.

Kyllä minäkin elän käsityksessä että Auer on murhaaja, mutta minä tiedänkin asiasta vähemmän kuin ne jotka totesivat että sellaista ei ole näytetty.

Off topic - kannatan ainakin mietoja huumeiden vapautusta. Ei minusta huumeiden käyttö per se tee kenestäkään huonompaa ihmistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

"jäi näyttämättä että teon tarkoitus oli tappaa."

Kuolemantuottamus rikosnimikkeenä ei edellytä tarkoitusta tappaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #29

Ei. Mutta jos tekijän tarkoituksena olisi ollut tappaa, asiaa olisi voitu käsitellä ensin tapon yrityksenä ja mahdollisesti myöhemmin tappona. Syy-yhteyden arviointi olisi kenties jäänyt vähemmälle huomiolle tuolla nimikkeellä, jossa fokusta olisi helpompi viedä kohden tekijän motiiveita ja itse teon arviointia.

Mutta pienestä se on kiinni. Lääkäri B näkee jotakin jota lääkäri A ei näe ja tuomio tippuu kolmasosaan. Riippumatta itse teosta, pelkästään ulkoisista olosuhteista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ihmisen potkaisemisesta ei keskimäärin saa mitään tuomiota Suomessa. Harva potku edes etenee käräjille asti.

P.S. Rikosoikeudellista syy-yhteyttä potkun ja kuoleman välillä ei todettu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Aarnion kakku on 13 vuotta! Suurin osa siitä puliveivaamisesta melko vaarattoman hasiksen kanssa. Eivät ole arvot oikeuslaitoksessa aivan kohdallaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Huumeista saa aina kovia tuomioita, joka on järjetöntä, huumeiden kieltohan ei edes perustu järkeen tai ihmisten suojeluun.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Helsingin rautatieasemalla potkitaan ja hakataan ihmisiä harva se päivä. Tuskin kukaan näistä potkijoista haluasi uhriaan tosissaan tappaa. Nyt vain sattui joku kuolemaan.

Pidän paljon pahempana sitä, että Suomessa kuolee rattijuoppojen ajamina yli 50 henkilöä vuosittain. Jokaisen rattijuopon täytyy rattiin hypätessään tietää, että on suuri riski, että joku jää alle ja voi kuolla. Teko on tahallisempi kuin yksi potku.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Kyllä jokaisen potkijan pitää ymmärtää, että potku voi johtaa kaatumiseen, joka taas voi johtaa päävammaan josta voi johtua kuolema. Varsinkin taistelulajeja harjoittelevat tietävät vatmasti, miten vaarallista touhu salin ulkopuolella on. Rattijoppoudella ja pahoinpitelyillä en näe yhteyttä, paitsi että potkiminenkin on usein päihtyneen toilailua. Torniaisen tapauksessa ei näin tainnut olla ja hän on harrastanut taistelulajeja, joten hänen pitäisi tietää miten vaarallista on potkaista uhria yllättäen rintaan.

Rattijuoppouden sekoittaminen tähän keskusteluun vaikuttaa tahalliselta hämmentämiseltä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Videon perusteella kokenutta taistelulajien harrastajaa voisi mielestäni ihan perustellusti syyttää vaikka tapon yrityksestä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #30

Jep. Taistelupotkutekniikan tappavuudesta tietoinen Torniainen mitä todennäköisimmin vammautti Jimi Karttusen loppuiäkseen, teki tämä sitten potkun saatuaan itse mitä tahansa valintoja hoito-ohjeittensa tms. suhteen. Yksikään syyntakeinen aikuinen mies ei koskaan potkaise treenisalin ulkopuolella ja osuman perille vieden ihmistä rintaan ilman vakaata senhetkistä aietta vammauttaa tai tappaa. Olen aiemmin verrannut rintapotkua rautakangen tai pienen käsiaseen käyttöön.

Harmi muuten, että ko. oikeuskäsittelyssä flopannut syyttäjäpuoli oli niin onnettoman tumpelo. Natsi sai järkyttävän lievän tuomion ja rouva vielä narisee jälkikäteen ääneen siksi, että oikeus ei hyväksynyt raskauttavaksi syyttäjän esittämää "rasistista motiivia", ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228662-o...

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Onneksi syyttäjä ilmoitti heti vievänsä tuomion hoviin, sillä kuten blogistia myös itseäni tuomio arveluttaa. Oikeus painotti enemmän sairaalalääkäreiden lausuntoja, kuin kuolinsyyntutkintaa. Asia on siis pahasti kesken!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olennaistahan tässä on se, että pahoinpitelijä, jopa tappaja, saa olla ensikertalainen vuosikymmenestä toiseen, vaikka hänen koko aikuiselämänsä koostuisi aktiivisesta väkivallasta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ota yhteys omaan kansanedustajaasi, jos olet sitä mieltä, että Suomen rikoslakia tulee muuttaa esittämiesi mielipiteiden mukaiseksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Muokkaan aiempaa kommenttiani, etteivät puolustusasianajajat suutu. Rikoslain 2. luvun 5§:ssä sanotaan:

"Vanki, joka rikosta edeltäneiden kolmen vuoden aikana ei ole suorittanut vankeusrangaistusta vankilassa, päästetään ehdonalaiseen vapauteen, kun rangaistuksesta on suoritettu puolet tai kahtakymmentäyhtä vuotta nuorempana tehdyn rikoksen perusteella tuomitusta rangaistuksesta yksi kolmasosa."

Tämä ei siis millään tavalla vaikuta alkuperäisessä oikeudenkäynnissä määrättävän rangaistuksen pituuteen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Kolmen vuoden "karenssi" on kansanedustajien säätämän lain ydin.

Mikäli haluat siihen muutoksen, toimi neuvoni mukaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #25

Puhumme eri asiasta, vaikka tuonkin toki voisi muuttaa. Tarkoitin sitä, että syytetyn tosiasiallinen rikoshistoria pitäisi ottaa huomioon varsinaisessa oikeudenkäynnissä alkuperäistä rangaistusta määrättäessä. Torniaisen tapauksessa näin kävi kaiketi ensimmäisen kerran nyt, vaikka tuomioita 26-vuotiaalla on jo iso läjä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #26

Käräjäoikeuden tuomari totesi "katuväkivallasta oikean tuomion" olevan 1 v 6 kk ja tuomittu saikin peräti 2 v tuomion aikaisemman rikoshistoriansa vuoksi.

P.S. Olet "kaiketi" ottanut selvää tuomitun aikaisempien tuomioiden pituudesta suhteessa hänen tekemiinsä rikoksiin ja niistä ensikertalaiselle määrättyihin rangaistuksiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #28

Tällä historialla äijä oli syyskuussa vapaalla jalalla tappamassa ihmisiä ja on muuten vapaana nytkin:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2785855/Kaantovei...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Tappoaikeista sinun varmaankin kannattaa/pitää ilmoittaa poliisiviranomaisille,

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Pidätkö uhria eläimenä?

Muokkaus: Alkuperäinen kommentti, johon vastasin kuului: "Tappamassa ihmisiä?"

Sitten kommentoija salakavalasti muutti sitä ...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #36

En.

Oletteko muuten kiinnittäneet huomiota siihen tapauksen yksityiskohtaan, että uhria oli toisen sairaalahoidon alkuvaiheessa hoidettu ensin myrkytyspotilaana eikä suinkaan pikaista leikkaushoitoa vaativana traumapotilaana

Valviralla olisi selvitettävää tapauksen suhteen. Toivottavasti potilaan narkomaanitausta ja sairaalasta kesken ensimmäisen hoitojakson poistuminen eivät estä tapauksen oikeudenmukaista käsittelyä ja mahdollisten syyllisten asettamista edesvastuuseen.

P.S. Kommentoijat (esim. J-P V) muuttelevat toisinaan salakavalasti kommenttejaan.

P.P.S. Torniainen ei tappanut Karttusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Jotkut kertovat, milloin kommentti muuttuu, jotkut eivät.

Arkikielen terminologian sotkeminen keskusteluun, jossa käydään välillä juridisiksi, on arveluttavaa, myönnän. Korjaan siis: Torniainen oli vapaana törkeästi pahoinpitelemässä, koska muuta ei voida todistaa, vaikka puolisokeakin näkee videolta, mitä tapahtui.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

No joo totta kyllä. Jatkuvat väkivallanteot ovat jotain jota yhteiskunnan ei tarvitsisi sietää.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Niin että olisi ollut parempi jos uhri olisi kuollut ei niin natsin potkuun? Politikointi näillä jutuilla on se mikä on tuomittavaa.

Näitä sekopäitähän on kuollut mailman sivu potkuihin, lyonteihin, puukkoon ja puntariin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Näitä sekopäitähän on kuollut mailman sivu potkuihin, lyonteihin, puukkoon ja puntariin."

Niin, hyvän työnhän tuo potkija vain teki!

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Minun on aina ollut vaikea ymmärtää minkälaista mielihyvää rikoksen uhrin mustamaalaaminen tuottaa? Voisiko Virtanen kertoa siitä? Vai onko uhri hyvinkin läheinen, jolloin sekopäisyydestä on muutakin näyttöä, kuin julkisuudesta saatu?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Anteeksi. Tahaton moka.
Tarkoitukseni ei ollut mustamaalata uhria.
Tarkoitin vain sitä että sekopäät ovat mailman sivu tappaneet toisiaan.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #21

Hyvä ja rehti lausuma, ymmärrän lipsahduksen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En halua vertailla erilaisista rikoksista määrätyjä tuomioita. Minusta kaksi vuotta linnaa on aivan sietämättömän pitkä aika, tuli se pahoinpitelystä tai verorikoksesta. Kun ei potki eikä rötöstele, saa elellä vapaana!

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Jos tämä olisi tapahtunut Singaporessa, potkaisija olisi joutunut loppuiäkseen vankilaan, saanut kepistä pakaroilleen ja hänen nimensä sekä naamansa julkaistaisiin kaikissa tiedotusvälineissä, jolloin kunnon kansalaiset osaavat paremmin väistää ja vältellä häntä.

Muutenkaan Singapore ei hyysää rikollisia. Ja toimii kuin junan vessa. Singapore on maailman turvallisimpia paikkoja maailmassa ja rikostilastot ovat maailman matalimpia.

Näitä tuomio-uutisia lukiessani toivon aina, että ottaisimme rangaistuksissa, tuomion pituuksissa ja kriminaalipolitiikassaa yleensäkin oppia Singaporesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät sentään vedä vertoja jenkeille, jotka ovat lätkäisseet jopa tuhannen vuoden vankeustuomioita. Lähinnä niissä osavaltioissa, joissa kuolemantuomio ei ole käytössä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jenkit ovat syvästi uskonnollisia, joten Vanhan testamentin hahmojen yli tuhannen vuoden elinikä on monelle heistä todellisuutta.

Varmuuden vuoksi nykyihmisillekin on siis määrättävä varmuudella yli elinkaaren yltävä vankeusrangaistus.

Käyttäjän MikaOksanen1 kuva
Mika Oksanen

Mielestäni syytettyjen penkillä olisi pitänyt olla kaksi ihmistä. Torniainen ja uhrille Subutexia sairaalaan kantanut kaveri.

Kyllä tuon kaverinkin olisi pitänyt ymmärtää, ettei aivovammapotilaalle salakuljeteta huumeita sairaalaan.

Toimituksen poiminnat