sarilait

Lainsäädäntö ja ero oikean ja väärän välillä

Piraattina minä tahdon elää yhteiskunnassa, jossa lainsäätäjä puuttuu ihmisten toimintaan mahdollisimman vähän. Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että ihmisillä tulisi olla kyky erottaa oikea ja väärä toisistaan ilman lainsäädäntöäkin. Jostakin syystä joiltakin ihmisiltä tämä kyky näemmä puuttuu.

Harvoin olen pillastunut  niin pahasti kuin nyt pillastuin tästä Perussuomalaisten kyltin alla kirjoittavan Juhani Nurmisen kirjoituksesta. Nurminen yrittää heittäytyä joksikin sanan- ja ilmaisunvapauden marttyyriksi tilanteessa, jossa poliisi poisti Nurmisen kamerasta kuvat, jotka Nurminen oli ottanut sairaalan odotushuoneessa ilman kuvattavien lupaa.

Nurmisen mielestä sairaiden ihmisten kuvaaminen ilman kuvattavien lupaa on ok, koska laki ei sitä kiellä. Nurmisen omin sanoin ” Miksi en mielestäsi saisi kuvata kun sen laki sallii?”

Tässä kohtaa allekirjoittanut manaa Pyhiä Hyttysiä apuun. Lainsäätäjät eivät kertakaikkiaan voi ennakoida ja kieltää kaikkia asioita. Jos kaikki mikä ei ole erikseen kiellettyä onkin sallittua, muuttuu elämä vaikeaksi. Ellei ihmisillä ole minkäänlaista tajua oikean ja väärän eroista, voi pahimmillaan olla vastassa sääntely-yhteiskunta, jossa kaikki on kiellettyä ellei ole erikseen sallittua.

Minä en tahdo elää yhteiskunnassa, jossa laki kieltää sairaiden ihmisten kuvaamisen sairaalan odotustiloissa ilman lupaa. Minä tahdon elää yhteiskunnassa, jossa jokainen ymmärtää, että sairaiden ihmisten kuvaaminen ilman lupaa on väärin.

Piraatille asia on itsestäänselvyys, mutta tälle yhdelle Perussuomalaiselle asia ei mene perille edes rautalangasta väännettynä.

 

Sari Laitinen

Tampere

Piraattipuolue

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Lainsäätäjät eivät kertakaikkiaan voi ennakoida ja kieltää kaikkia asioita."

- Näinhän se on, eikä tilannetajua voi määrätä kenellekään pakolliseksi. Jos väite kuvaamisen laillisuudesta sairaalan odotustiloissa on totta, seuraako siitä, että edes sairaala itse ei voisi kieltää kuvaamista omien seiniensä sisäpuolella?

Onkohan edes taide-esitysten (teatteri ym.) yhteydessä annettu kuvaamiskielto tiukasti tulkittuna lainvoimainen? Jos vastaus on kieltävä, en halua samaan katsomoon Juhani Nurmisen kanssa!

Juhani Nurminen

En tiedä haluatko samaan katsomoon kanssani - väitän, että kyllä.
Mutta nyt yhdistätte kaksi väärää asiaa: yksityisyyden ja julkisuuden. Ajatellen, että kaikki minkä minä näen on julkista. Ei se niin ole.

Mutta niin se on: sairaala ei voi kieltää sinua kuvaamasta siellä potilaana olevaa henkilöä; olipa hän lapsesi, tai vanhempasi. Sen sijaan laki voi kieltää, ja kieltääkin sen, että jos kuvassa olen xxxxx niin sitä ei saa kenellekään näyttää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sairaalan omaa komeroa voit julkaista vaikka miten paljon tykkäätkään, komeroa, ilmastointia ja sen paneeleja.

Mutta potilaita kuvaruudussa et voi kuvata, sillä niitä kuvia saattaa nähdä joku omainen, joka ei ole nähnyt potilasta siinä tilassa ja pahoittaa mielensä. Sitä paitsi potilaat eivät ehkä ymmärrä tulevansa kuvatuiksi tietämättä omia oikeuksiaansa?

Asia on vähän sama kuin, että kuvaisit juuri liikenteessä onnettomuuden, missä joku kuoli ja näpsit siitä kuvia kuolleesta ja julkaiset kuvat. Joku omaisista pahoittaa mielensä. Mutta jos sinä ihailet onnettomuuden muovailemia saranoita, vääntyneitä peltejä, yms. niin siitä vaan kuvaamaan, muttei koskaan henkilöä.

Sen takia ei hyväksytä typeryyksiä. Kaikissa kuvaamissasi kohteissa, missä vähänkin näkyy ihmisiä kuvissa, täytyy kysyä aina lupia ottaa kuvaamiseen.

Minä aikoinaan halusin yhdistykselle kuvia järjestettävästä tapahtumasta ja niille kuville minun oli kysyttävä lupia ja että voiko niitä julkaista.

Näin yksinkertaisesti minä olen toiminut.

Yksityisissä paikoissa ja firmojen tiloissa olen aina kysynyt lupia. Sen sijaan julkisissa paikoissa kaupungeissa, puistoissa tai missä tahansa julkisissa paikoissa, ei niitä lupia tarvitse kysyä.

Joko nyt ymmärrät?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ylipäätään ihmisiä jotka puolustavat tökeryyksiä fraasilla "se ei ole laitonta" on liikaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kadulla, kaupoissa, urheilukilpailuissa, ravintoloissa, konserteissa saa vapaasti kuvat ihmisiä, ellei tilojen haltija hallinnan perusteella ole sitä nimenomaisesti kieltänyt.

Esim. uimahalleissa kuvaaminen on kielletty. Sairaala voi toki kieltää kuvaamisen, varmaan niin on tehtykin. Juhani vain haluaa esiintyä kovana jätkänä, siksi pitää löytää pieniä asioita joilla voi kiusata lajotovereitaan ja poliiseja:)

Toimituksen poiminnat